Орићева одбрана тражи да Трибунал наложи суду БиХ да прекине поступак

Ратни вођа муслиманских снага у Сребреници Насер Орић затражио од Хашког трибунала да нареди правосуђу БиХ да трајно прекине процес против њега, тврдећи да му је по истим оптужбама Трибунал већ судио и ослободио га кривице.

У поднеску, браниоци Васвија Видовић и Џон Џонс подсећају да је 2006. Трибунал првостепеном пресудом осудио Орића на две године затвора, прогласивши га кривим за убиства и окрутан третман Срба у импровизованом затвору у Сребреници 1992-93.

Ту пресуду, 2008. године поништило је апелационо веће суда и Орића ослободило.

Одбрана сада тврди да се Орићу суди пред Државним судом у Сарајеву по оптужници која се "односи на исте војне активности које су чиниле основу процеса пред Хашким трибуналом".

То су операције муслиманских снага у околини Сребренице и Братунца од маја 1992. до фебруара 1993.

Орић је, пред судом БиХ, оптужен за убиства Слободана Илића из села Залазје, општина Сребреница, у јулу 1992, Милутина Милошевића у селу Лолићи у братуначкој општини у мају те године и Митра Савића у селу Куњерац, општина Братунац, у децембру 1992.

Иако признају да та убиства нису била изричито наведена у хашкој оптужници против Орића, његови браниоци тврде да су та дела "била пред тужиоцем Трибунала пре него што је подигао оптужницу".

Орићеви браниоци оценили су да је "ирелевантно" то што су тужиоци у БиХ различито од својих хашких колега правно окарактерисали кривична дела за која га терете, тврдећи да је реч о истим делима за која је Трибунал већ судио Орићу.

Примену правила да се не може два пута судити за исто кривично дело, по Орићевој одбрани, не искључује ни чињеница да "специфична дела наведена у оптужници у БиХ нису била међу онима која су конкретно претресана у оптужници Хашког трибунала".

Напомињући да би Трибунал тек требало да размотри такво тумачење, Орићеви браниоци тврде да оптужбе ни не морају бити исте, уколико дела наведена у оптужницама чине део истог обрасца деловања или операције.

Одбрана тражи да Трибунал о овом захтеву хитно одлучи зато што је Орићу суд у Сарајеву забранио да напушта БиХ и наложио му да се недељно јавља полицији, што "омета његов рад и приватан живот".

"У комбинацији са претњом кривичним санкцијама, те мере, такође, доприносе недостојанству и несигурности његовог живота, од чега га је ослобађајућа пресуда морала заштитити. Кривични поступак и са њим повезане рестриктивне мере морале би, стога, бити окончане што је пре могуће", пишу поднеску Трибуналу браниоци Насера Орића.

Државни суд БиХ одбацио је 5. октобра њихов приговор на оптужницу.

У закључку, браниоци траже да посебно формирано веће трибунала у Хагу "затражи од Државног суда БиХ да трајно прекине процес" против Орића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије