Влада РС: Референдум о правосуђу законито средство

Референдум о Суду и Тужилаштву БиХ је мирољубиво и законито средство којим се Влада РС залаже за реформе правосуђа у БиХ и противи незаконитом деловању високог представника, наводи се у најновијем извештају РС упућеном СБ УН.

"Бошњачке странке и неки чланови међународне заједнице изјавили су да планирани референдум РС крши Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ. У ствари, планирани референдум представља мирољубиво и законито средство којим се Влада РС залаже за реформе и противи незаконитом деловању високог представника", наведено је у извештају Владе РС.

Како је наглашено, РС промовише реформу правосуђа кроз референдум, на ком ће испитати став грађана о законима које им је наметнуо високи представник за БиХ.

У извештају се истиче да је "неопходно да БиХ усвоји реформе за примену политичког система који је пажљиво уређен Уставом БиХ, а област којој је реформа најпотребнија, вероватно, јесте правосуђе, које је БиХ наметнуо високи представник, а што је у крајњем у нескладу са европским стандардима".

У извештају се подсећа да је 15. јула Народна скупштина РС одобрила референдум да би својим грађанима дала могућност да изразе мишљење о законима које им је наметнуо високи представник, укључујући и оне којим су формирани Суд и Тужилаштво БиХ.

РС сматра, наводи се у извештају, да високи представник за то није овлашћен Анексом 10 Дејтонског споразума нити резолуцијама Савета безбедности УН, као и да референдум, као такав, не представља повреду ни Анекса нити резолуција.

"Анекс 10 високом представнику даје крајње ограничено право пружања помоћи, а не диктаторска овлашћења на која се позива када намеће законе који су предмет планираног референдума Републике Српске", истиче се у извештају.

Влада РС је оценила да би "сваки покушај сузбијања референдума, којим се тражи мишљење јавности, представљао повреду права на слободу изражавања гарантованог Европском конвенцијом о људским правима и Међународним пактом о грађанским и политичким правима".

"Референдум гарантује заштиту, нарочито зато што је високи представник спречио свако оспоравање његових поступака и вансудски кажњавао грађане који су им се успротивили", наводи се у извештају.

Још се напомиње да се планирани референдум односи се на питања у уставној надлежности РС као ентитета и подсећа да Устав БиХ не даје судску власт, осим Уставног суда БиХ, институцијама на државном нивоу.

Како је наведено, Устав БиХ изричито прописује да "све владине функције и овлашћења, која нису Уставом изричито дата институцијама БиХ, припадају ентитетима".

Влада РС још тврди да референдум није напад на суверенитет и територијални интегритет БиХ.

"Према Закону о референдуму и цивилним иницијативама РС, тек након референдума, у року од шест месеци, Народна скупштина РС доноси одговарајуће одлуке. Овај процес доношења одлука биће предмет расправе у институцијама РС и БиХ и биће у складу са уставима БиХ и РС", пише у извештају.

Референдум је неопходан, истиче се у тексту, и зато што је високи представник спречио сваку правну ревизију својих одлука и других поступака, пред Уставним судом БиХ, Европским судом за људска права и свим другим институцијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије