Читај ми!

Будимпешта, недостижан воз за Немачку

Стотине избеглица протестовало је испред главне међународне железничке станице Келети у Будимпешти, тражећи од мађарских власти да им допусте да оду у земље западне Европе. Опозициони политичари подржавају избеглице у намери да наставе путовање. Полиција спречила око 2.000 њих да се укрцају на возове који саобраћају према Аустрији и Немачкој.

Мигранти су и данас пред станицом Келети скандирали Немачкој и Меркеловој, тражили помоћ Уједињених нација и захтевали од полиције да их пусти на пероне, јавља извештач РТС-а.

Засад нема назнака сукоба између окупљених избеглица и полиције, али су уочљиве јаке тензије, јавио је Ројтерс са лица места.

Страсти су биле узавреле и на мађарској граници са Србијом, пошто су се мађарски десничари запутили ка месту где избеглице и мигранти, пратећи железничке шине, улазе у земљу, jaвља Бета.

Полиција је направила заштитни кордон око престрављених миграната док је око 300 демонстраната из десничарске странке Јобик узвикивало увреде на њихов рачун.

Органи реда спровели су више од 50 миграната крај демонстраната, како не би били повређени, а онда им је дозволила побегну преко поља, без стандардног поступка који се примењује на тражиоце азила.

Стотине других миграната је остало са српске стране границе док се демонстранти нису разлишли.

Мађарска полиција је у свом саопштењу најавила да ће и даље поштовати шенгенске прописе, што значи да за путовање кроз ЕУ треба путна исправа, односно виза, па тек онда карта за воз. За мигранте то значи да за сада не могу да наставе путовање.

Опозициони политичари у Мађарској и невладине организације подржавају избеглице у намери да наставе путовање.

"Знамо да је против прописа, међутим ово је хуманитарна криза, Влада је изгубила контролу над ситуацијом, наша порука прмијеру Виктору Орбану је да пусти ове људе да иду где желе", сматра Ричард Барабаш из партије "Дијалог за Мађарску".

Групе грађана и волонтера који покушавају да мигрантима обезбеде храну, одећу и неопходну медицинску помоћ, помажу полицији да одржи ред.

Гневни мигранти су тражили да станица Келети буде отворена и за њих и да им се омогући да отпутују за Немачку. Махали су возним картама, пљескали и скандирали "Немачка, Немачка", а неки су у очајању подизали своју децу увис да би указали како су и она жртве те забране.

Један мигрант држао је транспарент на којем пише: "Под опсадом смо".

Полицајцима који се налазе на железничкој станици Келети помоћ пружају и групе грађана, јер је број имиграната током протеклих пет дана драматично порастао, наведено је у саопштењу.

Већину имиграната чине Сиријци који желе да отпутују у Аустрију или Немачку без одговарајућих докумената.

Железнички перони су полупразни, као и возови у које мигрантима није дозвољено да уђу. Спрат ниже у подземљу никло је избегличко насеље где се мигранти купају, перу веш, једу и спавају. Посебно су угрожена деца којима је перонски камени под једини избор.

У транзитној зони за мигранте сада већ борави око 2.000 избеглица која чекају свој воз за Аустрију или Немачку. Нажалост, слабе су шансе да се данас тај план и оствари.

Мађарска, немачка и аустријска полиција формирале су заједничке патроле које контролишу возове који саобраћају од Будимпеште преко Беча до Минхена, док припадници мађарске и словачке полиције надгледају возове који иду за Братиславу.

Мађарски хелсиншки комитет упозорио је раније да је ситуација "веома напета и непредвидива", пренео је АФП.

На територији Мађарске у уторак су регистроване 2.284 нове избеглице, што је за око 500 више у односу на дан раније, показују подаци мађарске полиције. Највећи број илегалних миграната регистрован је на територији пограничне Жупаније Чонград – 1.957, међу којима и 353 детета. Такође је у последња 24 сата ухапшено шест кријумчара људи.

Само у августу, 50.000 миграната и избеглица, већином из ратом захваћених подручја Сирије, Ирака и Авганистана, ушло је у Мађарску. Већина жели да настави пут ка западу Европе, углавном ка Немачкој.

Према саопштењу немачке полиције, током јучерашњег дана у Баварску је стигло рекордних 3.500 тражилаца азила. Шведска је саопштила да се у уторак број захтева за азил у тој земљи приближио рекордној вредности.

Европска агенција за границе "Фронтекс" у међувремену упозорава како се, углавном у Турској, појавила трговина фалсификованим сиријским пасошима, јер се зна да Сиријци у ЕУ добијају право на азил, за разлику од миграната из земаља у којима се не ратује.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије