Читај ми!

"Дело": Ерјавец треба да одступи!

Сугестије словеначких медија од пре недељу дана да би министар спољних послова Карл Ерјавец требало да поднесе оставку због арбитражне кризе о граници с Хрватском, актуелизоване су након повлачења новог словеначког судије у арбитражи Ронија Абрахама. Љубљанско "Дело" данас отворено пише да би шеф дипломатије требало да одступи с дужности.

Љубљански дневник констатује да, ако је недавни пристанак Абрахама привремено амнестирао Ерјавеца од политичке одговорности, онда је сада његова оставка отклонила те резерве, преноси Танјуг.

"Другим речима, премијер Миро Церар требало би да Ерјавецу јасно и гласно саопшти да је дошло време да оде с положја и посвети се својој странци пензионера", наводи лист и додаје да су због неконзистентности словеначке спољне политике и Ерјавчевих самодопадних јавних изјава угрожени словеначки национални интереси и арбитражни поступак.

Церар је претходно изјавио да му нису јасни разлози Абрахамове оставке и да Европска комисија не сме допустити Хрватској да "самовољно и једнострано" изађе из арбитраже о граничном спору двеју суседних држава.

Словеначки медији наводе да Љубљана и након Абрахамове оставке има на располагању низ мера којима "може да загорча живот Хрватима", па и блокира њихов улазак у Шенгенски простор и Европску монетарну унију.

Реагујући на најновији развој догађаја у вези са арбитражом, бивши министри спољних послова Иво Вајгл и Димитриј Рупел сматрају да би Словенија морала да заштити своје стратешке интересе формирањем широког стратешког већа, које би окупило све националне снаге без обзира на страначку боју.

Рупел је, при том, навео да је словеначка "ствар" у морском разграничењу с Хрватском праведна, али да се не може отети утиску да њена спољна политика није добро синхронизована, преноси агенција Хина.

Стање након Абрахамове оставке коментарисао је и некадашњи министар саобраћаја и професор трговачког поморског права на Факултету за поморство у Порторожу Марко Павлиха, који наводи да би Словенија сада могла да ступи у тешње односе са Србијом, Црном Гором и БиХ које, такође, имају нерешене територијалне спорове с Хрватском и надају се да би то могло бити решено арбитражом.

Стручњак објашњава да и постојћи арбитражни споразум, из којег је Хрватска најавила излазак, омогућава "мали маневарски простор" да се решење постигне билатерално и да се одустане од арбитраже.

У том би случају, оцењује Павлиха, Словенија требало да инсистира на тзв. парафираном споразуму Дрновшек-Рачан, што је био "минимум минимума" словеначких захтева.

У складу са арбитражним споразумом Словенија има рок од 15 дана да именује новог арбитражног судију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије