Читај ми!

"Њујорк тајмс": Македонија на раскршћу

Македонија је на прекретници са много проблема, па не чуди што је ову земљу у последних пет година напустило више од 300.000 грађана, пише "Њујорк тајмс".

"Македонија стоји по страни, у предсобљу Европе, изолована због проблема са именом, прети јој етнички сукоб а деморалисана је због слабе привреде због које је ова земља на првом месту у Европи по незапослености. Није изненађење што је ову земљу у последњих пет година напустило више 300.000 грађана", преноси ИНА.

"Док ова земља глуми реформе и лаже Брисел интегративним процесима, владајући режим наставља са балканским стилом 'функционалне демократије'. Запошљавање у влади је условљено гласањем за партију на власти, док је затворена једна од телевизија које су највише критиковале власт. Владајућа партија ВМРО-ДПМНЕ користи изборе да би показала како се опозицији не може веровати и да припрема изборе како би сама била изабрана", наглашава Њујорк тајмс.

Даље се каже како је влада, занесена створеним имиџом жртве страних завера, у суштини изградила агресивну националистичку реторику према суседима.

Лист даље наглашава да је отварањем афере са прислушкивањем, лидер македонске опозиције Зоран Заев обелоданио један од највећих скандала у тој земљи, где је власт пратила и снимила 670.000 незаконито прислушкиваних телефонских разговора опозиционих политичара, министара, других државних руководилаца, новинара, невладиног сектора, свештенства итд. Ово прислушкивање обелодањује корупционашке и криминалне активности, крађу гласова, али и прикривање убистава.

У вези са мајским догађајима у Куманову каже се да су се албанске оружане снаге и македонске снаге безбедности сукобиле у близини овог града и да су том приликом живот изгубила 22 лица, али да се тиме поново вратио страх од међуетничког насиља.

У тексту се ипак наглашава да садашња догађања немају ништа заједничко са сукобом из 2001.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије