Немачка штампа о спору Словеније и Хрватске

Гранични спор између Словеније и Хрватске био је апсурдан, а промена става Словеније није дошла изненада јер је земља била усамљена у ЕУ, пише "Зидојче цајтунг". Спор ће морати да буде решен пре него што Хрватска постане чланица Уније, рекао Самуел Жбогар.

"Био је то апсурдни спор", пише немачки лист "Зидојче цајтунг" поводом договора Хрватске и Словеније о наставку хрватских приступних преговора са Европском унијом и наставку преговора о решавању граничног спора.

"Промена става Словеније није дошла изненада. Ова земља је била усамљена у ЕУ због свог става. На крају је била угрожена политика проширења ЕУ, а тиме и стабилност на целом Балкану", наводи "Зидојче цајтунг".

Лист оцењује да је споразум био могућ тек након оставке Ива Санадера, који се "популистичким методама, из чисто унутрашњополитичких мотива, супротстављао Словенији".

"Његова наследница Јадранка Косор улагала је наде у тиху дипломатију и уз подршку шведске и аустријске владе дошло је до приближавања", истиче "Зидојче цајтунг".

Па ипак, није сигурно да ће Хрватска до краја 2010. моћи да оконча разговоре о приступању ЕУ, јер најпре мора да реформише корумпирано правосуђе и да брзо приватизује велика државна предузећа, закључује немачки лист, а преноси "Дојче веле".

Коментатор листа "Фолксштиме" из Магдебурга, пак, сматра да ће Европска унија већ идуће године Хрватску примити у своје редове, као 28. чланицу.

"То ће пробудити наде и код осталих земаља Балкана, од Србије до Албаније, које све желе да постану чланице бриселског клуба. Али, то ће мало потрајати. Велик је, наиме, хор гласова оних који упозоравају на опасности превелике ЕУ", пише лист "Фолксштиме".

Жбогар: Решење спора пре чланства у ЕУ

Министар спољних послова Словеније Самуел Жбогар одбацио је бојазни да би Хрватска могла да постане чланица Европске уније, а да најпре не реши проблем границе са Словенијом и то само кроз договор о начинима за његово решавање.

Жбогар је у емисији РТВ Словенија рекао да још постоји могућност да две државе реше питање границе, пре уласка Хрватске у ЕУ, уколико се оно решава билатерално, пренела је СТА.

Према његовим речима, та могућност је садржана у заједничком саопштењу премијера Словеније и Хрватске Борута Пахора и Јадранке Косор, које је послато Шведској као председавајућој ЕУ.

У том саопштењу наведено је да ниједан документ који је Хрватска послала ЕУ у преговарачком процесу не прејудицира државну границу Хрватске и Словеније.

Ипак, много је вероватније да ће две државе питање границе изнети пред арбитражни трибунал, што ће, заправо, бити решење спора, сматра Жбогар.

"Уколико овластимо арбитражни трибунал да одлучује о граници, онда ћемо унапред прихватити одлуку тог трибунала. А, то практично решава питање границе", рекао је Жбогар.

"Структура арбитражног трибунала одговараће оној која је предвиђена најновијим предлогом европског комесара за проширење Олија Рена од 15. јуна", објаснио је Жбогар.

Трибунал ће бити састављен од једног словеначког и двојице хрватских судија, као и три судије које ће државе изабрати са листе коју ће предложити Европска комисија.

Шеф словеначке дипломатије одбацио је могућност да би питање границе могао да решава Међународни суд правде у Хагу, навела је словеначка новинска агенција.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво