Хрватска и Словенија, крај спорова

Преговори о приступању Хрватске Европској унији одблокирани после договора Јадранке Косор и њеног словеначког колеге Борута Пахора. Заузврат, Хрватска отворила врата решавању спора око Пиранског залива.

Словенија и Хрватска су постигле договор о деблокади хрватских приступних преговора са Европском унијом, саопштили су премијери две земље, Борут Пахор и Јадранка Косор, након  разговора у Љубљани.

Пахор и Косорова су се, такође, сагласили да две земље наставе договарање о спорној међудржавној граници на основу предлога који је дала ЕУ.

Данашњи сусрет двоје премијера био је наставак њиховог дијалога започетог 31. јула у Хрватској.

Пахор је рекао да ће Словенија деблокирати хрватске приступне преговоре са ЕУ, пошто је постигнут споразум о начину решавања граничног спора.

"Влада ће одмах предложити (парламентарним одборима) да Словенија укине ограничења за процес приступних преговора Хрватске и ЕУ", изјавио је Пахор после разговора с Косоровом.

Хрватска премијерка је послала изјаву шведском председништву ЕУ у којој је навела да ниједан документ, став и писмена или усмена изјава у хрватском преговарачком процесу са Бриселом не прејудицира хрватско-словеначку границу.

Косорова је навела и да ниједан акт или једнострани потез након 26. јуна 1991. године нема правни значај у решавању спора око границе, било да је реч о арбитражном суду или о току преговарачког процеса.

Премијер Пахор је, такође, то потврдио, након разговора с Косоровом у влади Словеније, пренела је СТА.

Међународна арбитража о пограничном спору

Косорова је у писму, указујући на договор две стране, обавестила Шведску "да погранични спор решава међународна арбитража, као што је то предложила Европска комисија".

Двоје премијера је навело да ће се преговори о решавању граничног спора наставити у оквиру ЕУ и то од тачке на којој су прекинути 15. јуна ове године, када је пред двема државама био предлог комесара за проширење Олија Рена.

Ако владино залагање добије подршку парламента, Пахор је рекао да постоји договор да се приступни преговори што пре наставе, односно да ће две земље апеловати на Шведску да хитно организује нову приступну конференцију са Хрватском, како би се истовремено укинула блокада и наставили преговори о спорној граници.

Косорова је, како јавља ХИНА, рекла да очекује да се међувладина конференција одржи "већ крајем септембра".

Премијери су изразили задовољство договором, оцењујући да је то успех обе стране и у обострану корист. Оцењено је и да се данас постигнутим договором отвара ново поглавље у односима двеју земаља.

Због нерешеног граничног спора, Словенија је од децембра блокирала девет поглавља за затварање и пет за отварање у преговорима Хрватске и ЕУ.

Довољно времена да се надокнади изгубљено

Председник Хрватске Стјепан Месић изјавио је да је добро што су Хрватска и Словенија почеле да се споразумевају.

Месић је током посете градићу Мурско Средишће на северозападу Хрватске рекао да је "штета што се тако дуго чекало на решавање проблема".

"За две мале земље је важно да добро сарађују, а то је и важна порука за друге јер споразумом можемо пуно тога решити. Добро је да смо почели да споразумевамо јер то значи да ће споразум доћи до краја", рекао је Месић новинарима.

Додао је да би се, по ономе што најављују преговарачи, преговори о уласку у ЕУ могли завршити до краја године, што Хрватској оставља довољно времена да одмакне у реформама и надокнади време изгубљено током десетомесечне словеначке блокаде.

На питање новинара зашто је споразум постигнут сада, а не када је премијер био Иво Санадер, Месић је одговорио да су преговори почели знатно раније, пласирањем аргумената с једне и с друге стране, а договор је постигнут кад је сазрела ситуација за доношење одлуке.

Различите верзије решења спора

Могућност решења дугогодишњег спора најављена је после сусрета двоје премијера у дворцу Тракошћану 31. јула ове године.

Како тврде незванични извори, један од разлога за решење спора је и то што је Косор врло брзо разрешила функција готово све чланове хрватског дела међудржавне комисије за границу, и што је, такође према незваничним информацијама, показала спремност за компромис и попуштање ради налажења обострано прихватљивог решења.

Састанак у Тракошћану је сазван три седмице после изненадне оставке бившег премијера Хрватске Иве Санадера, чија влада за више од шест година није успела да реши гранични спор.

У седмицама после сусрета, медији су доносили разне верзије решавања отворених граничних питања Хрватске и Словеније и деблокаде претприступних преговора Загреба с ЕУ.

Неки словеначки медији су писали да ће решење граничног спора у Пиранском заливу бити у успостављању кондоминијума (заједничке управе).

Премијер Пахор је у августу изјавио да се саставља документ којим ће бити окончана блокада хрватских претприступних преговора и који ће представљати темељ за решавање граничног спора.

Косорова је почетком месеца изјавила да су дипломате две земље решиле 95 одсто питања везаних за теме које је отворила са Пахором.

Хрватска премијерка је у разговору за аустријски радио изјавила да би преговори са Словенијом могли бити завршени до краја ове, а са ЕУ до средине 2010. године.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво