Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Фон дер Лајен: ЕУ мора да се припреми за могући рат; Лавров: Разговори о удару Кијева на Русију, безнађе САД

Рат у Украјини – 823. дан. Володимир Зеленски упозорио у видео поруци из Харкова да се Русија спрема за нову офанзиву. Најављена посета украјинског председника Шпанији за понедељак, 27. мај. Разговори у САД о томе да се Украјини дозволи да погађа мете у Русији су очај Запада, изјавио је Сергеј Лавров. Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен казала је да сталне Путинове претње приморавају ЕУ на заједничко наоружање и припрему за могући рат.

Фон дер Лајен: ЕУ мора да се припреми за могући рат; Лавров: Разговори о удару Кијева на Русију, безнађе САД Фон дер Лајен: ЕУ мора да се припреми за могући рат; Лавров: Разговори о удару Кијева на Русију, безнађе САД

Украјински град Харков је гранатиран више пута – погинуло је најмање шест особа у нападу на хипермаркет, а више од 40 је повређено, саопштио је шеф Харковске војне области Олег Синегубов. 

Након удара руских снага на продавницу, председник Украјине Володимир Зеленски је позвао светске лидере да обезбеде већу заштиту од ваздушних напада.

Са друге стране, руски град Белгород претрпео је ракетни напад у којем су три особе погинуле, а 10 је повређено, саопштио је губернатор Вјечеслав Глатков.

Мађарска је блокирала одобрење ЕУ да се користе средства добијена од замрзнуте руске имовине за куповину оружја за Украјину, рекло је пет амбасадора земаља чланица ЕУ за Фајненшал тајмс. Реч је о 190 милиона долара.

Војска Украјине у Доњецку наводи да је оборила још један, осми по реду у протеклих 20 дана, руски авион Су-25, што је потврдио и Зеленски.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг позвао је савезнике да повуку забрану Украјини да користи оружје Алијансе у нападима на војне циљеве на територији Руске Федерације.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије