Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Напад Украјине на нуклеарку у Запорожју; руски удар на индустријско постројење, шесторо повређених

Рат у Украјини – 775. дан. Украјински дрон оборен изнад крова реактора број шест, саопштавају из Запорошке нуклеарке, која је под контролом Москве. Са друге стране, украјинске локалне власти тврде да је у руском ракетном нападу погођено индустријско постројење у Запорожју, при чему је повређено најмање шест особа.

Напад Украјине на нуклеарку у Запорожју; руски удар на индустријско постројење, шесторо повређених Напад Украјине на нуклеарку у Запорожју; руски удар на индустријско постројење, шесторо повређених

Рат дроновима настављен је са обе стране руско-украјинске границе.

Украјинске снаге су беспилотним летелицама напале неколико објеката запорошке нуклеарке, двадесет минута после посете инспектора ИАЕА, саопштили су представници електране.

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је да нуклеарна безбедност није угрожена након напада дроновима на нуклеарну електрану, али да је у питању "озбиљан инцидент са потенцијалом да наруши интегритет система који задржава радијацију у реактору".

Светска заједница треба да осуди напад на нуклеарну електрану, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Претходно је Украјина, према наводима руских власти, напала неколико насеља у пограничној Белгородској области.

Председник Володимир Зеленски изјавио је да је недостатак система ПВО у Украјини очигледан свим међународним партнерима.

"У свету постоје системи противваздухопловне одбране који могу помоћи. Потребна нам је само политичка воља да се ти системи испоруче Украјини", нагласио је Зеленски.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг поручио је да се украјинска одбрана мора изградити како би одвратили будућу агресију, али је такође сугерисао да би и Кијев морао да направи одређене уступке.

''На крају крајева, Украјина мора бити та која одлучује какве компромисе је спремна да направи, морамо им омогућити да буду у позицији да заиста постигну прихватљив резултат за преговарачким столом'', рекао је Столтенберг.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво