Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Зеленски: Од почетка рата погинула 31.000 украјинских војника; Москва: Руске снаге одбиле седам контранапада

Рат у Украјини – 732. дан. Сукоб ушао у трећу годину. Из Кијева поручују да је ситуација на фронту сложена, да касне испоруке оружја са Запада, али да су за 2024. годину припремили "моћан“ план који ће дати резултат. Са друге стране, Москва саопштава да су се руске снаге помериле на повољније позиције код Авдејевке и одбиле седам контранапада у Доњецкој области.

Зеленски: Од почетка рата погинула 31.000 украјинских војника; Москва: Руске снаге одбиле седам контранапада Зеленски: Од почетка рата погинула 31.000 украјинских војника; Москва: Руске снаге одбиле седам контранапада

На двогодишњицу рата у Украјини, западни лидери и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен у Кијеву гарантовали су даљу помоћ украјинском председнику Володимиру Зеленском. Лондон и Брисел обећали су испоруку муниције од марта, а ЕУ новчану помоћ.

Зеленски је, у међувремену, истакао да се Украјина већ 730 дана бори за независност, уз поруку да ће победити, као и да ће то бити најбољи дан њихових живота. 

Украјински председник, истовремено, потписао је безбедносни споразум са  премијером Канаде Џастином Трудоом и италијанском премијерком Ђорђом Мелони, док су лидери земаља Групе седам (Г7) саопштили да ће подржавати Кијев "колико год буде потребно".

Урсула фон дер Лајен у Кијеву најавила је и да ће ЕК средином марта обезбедити оквирне услове за почетак преговора са Украјином о приступању ЕУ. 

Са друге стране, у Русији се друга годишњицa ратa није посебно обележавала, али су руски медији извештали о ситуацији на украјинском фронту. 

Руски државници, међутим, претходних дана су понављали да циљеви "специјалне војне операције" остају исти.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу посетио је центар у којем се налазе војници који су учествовали у борбама за Авдејевку, најавивши да се офанзива наставља.

За то време, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг поручио је да није питање да ли ће, већ кад ће се Украјина придружити Алијанси.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво