РАТ У УКРАЈИНИ

Руске снаге уништиле хотел у области Харкова; Борељ допутовао у Кијев

Рат у Украјини – 713. дан. Руске снаге ПВО обориле су током ноћи седам украјинских дронова изнад Белгородске области, саопштило је руско Министарство одбране. У руском нападу уништен је хотел у области Харкова. Врховна рада продужила је ванредно стање и мобилизацију у Украјини до 13. маја. Москва је за данас затражила седницу СБ УН због напада на пекару у Лисичанску. Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, најављује прву исплату помоћи од 50 милијарди евра Кијеву, почетком марта. Високи представник Европске уније Жозеп Борељ допутовао је у Кијев.

Руске снаге уништиле хотел у области Харкова; Борељ допутовао у Кијев Руске снаге уништиле хотел у области Харкова; Борељ допутовао у Кијев

Настављају се борбе на украјинском фронту. Руска војска напредовала је седам километара ближе Часовом Јару код Бахмута, као и источно од Авдејевке, и северозападно од Марјинке, тврди Москва. 

Са друге стране, четири особе страдале су у руском удару на Херсон, док је Русија извела више напада на истоку Украјине током претходног дана, пренеле су украјинске локалне власти. 

Више од 150 насеља у Черниговској, Сумској, Харковској, Луганској, Доњецкој, Запорошкој, Дњепропетровској, Херсонској и Николајевској области нашло се под артиљеријском ватром, а Војска Украјине је одговорила ударом на подручје Доњецка, са најмање 20 пројектила. 

Док трају борбе, руска Федерална служба безбедности (ФСБ) саопштила је да је спречила терористички напад Службе безбедности Украјине (СБУ) против високих званичника са Крима, као и да су три особе приведене.

Имали су задатак да разнесу аутомобил који припада представнику кримске власти у Симферопољу, наводе из ФСБ-а.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да разматра "ресетовање" врха државе и смену неколико високих званичника.

Убрзо потом огласио се и заменик Врховне раде Јевгениј Шевченко и навео да је начелник украјинске војске Валериј Залужњи пристао да постане амбасадор у Великој Британији, чиме би напустио позицију главнокомандујућег Војске Украјине.  

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара