РАТ У УКРАЈИНИ

Москва: Напредак код Бахмута, Авдејевке и Марјинке; Кијев: Четворо погинулих у нападу на Херсон

Рат у Украјини – 712. дан. Руска војска је напредовала пет до седам километара ближе Часовом Јару код Бахмута, као и источно од Авдејевке, и северозападно од Марјинке, тврди Москва. Четири особе страдале су у руском удару на Херсон, саопштиле су локалне власти. Володимир Зеленски каже да размишља о смени више званичника, не само у војсци. Заменик Врховне раде Јевгенији Шевчекно тврди да је начелник украјинске војске Валериј Залужњи прихватио место амбасадора у Великој Британији.

Москва: Напредак код Бахмута, Авдејевке и Марјинке; Кијев: Четворо погинулих у нападу на Херсон Москва: Напредак код Бахмута, Авдејевке и Марјинке; Кијев: Четворо погинулих у нападу на Херсон

Број жртава украјинских удара у којима је погођена пекара у Лисичанску у Луганској области, која је под контролом Москве, повећан је на 28, а међу њима је једно дете, саопштиле су тамошње власти.

Украјинске ваздухопловне, ракетне и артиљеријске јединице напале су десетине положаја руских снага.

Кремљ саопштава да су у протеклој недељи руске снаге 37 пута напале украјинске командне центре, војну аеродромску инфраструктуру, базе горива и притом уништиле западне лансере противваздушних ракета и другу опрему.

У јеку спекулација о смени начелника Оружаних снага Украјине, генерала Валерија Залужњег, Володимир Зеленски обишао је војну јединицу у Запорожју и уручио им је ордене за храброст.

Украјински председник рекоа је за италијански јавни сервис РАИ да разматра смену неколико високих званичника, и то не само у војсци, како би одредио ко ће водити земљу.

Украјинска војно-обавештајна служба (ГУР) тврди да је пилот руског бомбардера Ту-95 наводно погођен из ватреног оружја у руском граду Енгељсу. У саопштењу се додаје да је мајор Олег Сергејевич Стегачов "директно умешан у нападе на цивилне објекте у Украјини и убијање цивила" уз напомену да је реч о одмазди и да се "још проверава да ли је преживео."

Шеф турске дипломатије Хакан Фидан најавио је да ће током посете руског председника Владимира Путина 12. фебруара Анкари бити речи и о новом механизму за извоз украјинског жита преко Црног мора.

Група седам и Европска унија разматрају план о употреби више од 250 милијарди долара замрзнутих средства Централне банке Русије у иностранству за финансирање обнове Украјине, пренео је Блумберг њуз.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије