РАТ У УКРАЈИНИ

Москва и Кијев ослободили по 195 ратних заробљеника; Међународни суд правде одбацио већи део тужбе Украјине против Русије

Рат у Украјини – 707. дан. Kијев тврди да је оборио 14 од 20 руских дронова у ноћашњим нападима. На наводе да је Володимир Зеленски затражио оставку главнокомандујућег украјинске војске, а да је генерал Валериј Залужњи то добио, Кремљ саопштава да режим у Кијеву има много проблема. Нове "Боингове" ракете спремене за испоруку Украјини. Русија и Украјина ослободиле по 195 ратних заробљеника. Међународни суд правде одбацио већи део тужбе Украјине против Русије за обарање авиона "Малезија ерлајнса" из 2014. године.

Москва и Кијев ослободили по 195 ратних заробљеника; Међународни суд правде одбацио већи део тужбе Украјине против Русије Москва и Кијев ослободили по 195 ратних заробљеника; Међународни суд правде одбацио већи део тужбе Украјине против Русије

Борбе у Украјини током претходног дана вођене су у Дњепропетровском региону, а сукоби су се водили и у Харкову и Херсону, на истоку и југу земље. Са друге стране, више од 10 беспилотних летелица украјинских оружаних снага напало је Белгородску област у протекла 24 сата, при чему је више од 120 граната испаљено на градове и села у пограничном региону. Напади су пријављени и на Криму, који је под руском контролом. 

Kијев je саопштио да је од почетка године извршено више од 330 ракетних напада и 600 удара борбеним дроновима на украјинске положаје. Због тога је украјински председник Володимир Зеленски позвао на формирање "ваздушног штита" који би заштитио земљу од ракета и напада дроновима. Ваздушна одбрана је, како је рекао, уз сајбер ратовање, главни украјински приоритет. 

Зеленски je, према наводима Гардијана, затражио од главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужњог да поднесе оставку, али је генерал захтев наводно одбио, што је подстакло спекулације да ће уместо тога бити смењен. 

Тензије између њих двојице, пише Гардијан, трају месецима после неуспеха летње контраофанзиве Украјине.

Бољу ПВО жели и Русија.

Због учесталих украјинских напада на руске градове и енергетску инфраструктуру, Русија ће повећати производњу ракета за противваздушну одбрану, саопштио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу. 

Док трају борбе, званиничници Европске уније и даље тврде да ће преговори о 50 милијарди евра планиране помоћи за Украјину до 2027. бити тешки, а потпредседник Европске комисије и високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ наводи да ће безбедност Европе бити доведена у питање у случају да "Владимир Путин победи у рату у Украјини".

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров навео је да су ултиматуми Запада о решавању украјинске кризе неприхватљиви, јер, како је оценио, "немају никакву перспективу".

субота, 01. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије