Читај ми!

РТС у Запорожју – какве последице је рат оставио на град са највећом нуклеарком у Европи

Екипа РТС-а била је у Запорожју, месту у којем је највећа нуклеарна електрана у Европи и једна од кључних тачака у сукобу Русије и Украјине.

Запорожје се налази на левој и на десној обали Дњепра. Током дводневног боравка екипе РТС-а било је мирно, али је град раније повремено био мета ракетних напада.

Запорожје је град од 800.000 становника и један је од већих индустријских центара Украјине. Средиште је Запорошке области. На свега 50 километара од овог града налази се "Енергодар", где је највећа нуклеарна централа у Европи. А на свега 40 километара у правцу Орехова, воде се жестоке борбе.

После рушења бране Нова Каховка и на Дњепру код Запорожја, који се налази узводно, дошло је до нагле промене водостаја реке. То се најбоље види код велике хидроцентрале на Дњепру, која је саграђена 1931. године. У то време била је једна од највећих на свету и симбол совјетске индустријализације.

"Ви видите иза мене камење и стене. Раније до рушења бране на Каховској хидроцентрали оно је било под водом. Сада се све променило и видљиве су последице еколошке катастрофе", каже Олександр Павлов, новинар из Запорожја.

Што се тиче ситуације на фронту, украјински војни званичници саопштили су да украјинске снаге полако али сигурно напредују. Тако је Кирил Буданов, начелник главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине, изјавио да су украјинске снаге на јужном фронту уништиле 810. бригаду руских маринаца.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се