Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Кијев: Погођено командно место руске флоте на Криму; Москва: Оборени дронови изнад Белгородске и Орловске области

Рат у Украјини – 574. дан. Украјинске снаге тврде да су погодиле командно место руске флоте на Криму. Са друге стране, Москва је саопштила да су оборени дронови изнад Севастопоља, Орловске и Белгородске области. Украјини је хитно потребна противваздушна одбрана, укључујући муницију, резервне делове и одржавање система које украјинска војска већ има, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да је сукоб у Украјини “рат на исцрпљивање“, али да није доспео у ћорсокак.

Међутим, Кијеву су хитно потребне додатне залихе противваздушне одбране, укључујући муницију, резервне делове и одржавање система које украјинска војска већ има, рекао је Јенс Столтенберг новинарима у Њујорку.

Председник Украјине Володимир Зеленски рекао је током обраћања Генералној скупштини УН да Русија користи залихе хране да “изврши притисак на друге земље да признају освојену украјинску територију као руску“, и захвалио оним земљама које су куповале украјинско жито да се одупру тим напорима.

Зеленски је навео да припремају глобални мировни самит и позвао да узму учешћа сви који “не толеришу било какву агресију“

Руски председник Владимир Путин наредио је повећање производње противбатеријске и противваздушне (ПВО) опреме.

Морамо да повећамо обим производње противбатеријских и противваздушних система. Много смо разговарали о томе и дао сам низ упутстава да се план снабдевања за 2024. допуни одговарајућом номенклатуром“, рекао је руски председник на састанку Војноиндустријске комисије Руске Федерације у Ижевску.

Британија ће ове године испоручити Украјини још "десетине хиљада" артиљеријских граната, саопштило је министарство одбране те земље.

"Данас смо демонстрирали непоколебљиву посвећеност Велике Британије Украјини и дали смо већу војну подршку, укључујући обећање десетина хиљада артиљеријских граната како бисмо омогућили Украјини да се одбрани“, рекао је министар одбране Грант Шапс након састанка Контакт групе за одбрану Украјине (УДЦГ). 

недеља, 02. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије