Читај ми!

Ко контролише Старлинк у Украјини – Пентагон или Маск

Волтер Ајзаксон који потписује биографију Илона Маска тврди да власник "Спејс икса" више не контролише сателит Старлинк од када је његове услуге уступио Пентагону.

У интервјуу који је за Вашингтон пост дао Волтер Ајзаксон каже да је Илон Маск дао америчкој војсци потпуну контролу над "одређеном количином опреме Старлинк“ и да не може више да утиче на то како се систем користи за помоћ Кијеву у рату у Украјини.

Масков биограф тврди да је Маск желео да прекине учешће у нечему што би могло да "води у нуклеарни рат".

Упитан о одлукама милијардера у вези са Старлинком, које је такође користила украјинска војска, рекао је да је Маск у почетку подржавао Кијев и дозволио скоро пун приступ систему Старлинк, али је на крају постао "веома нервозан" и почео да ограничава домет сателита, укључујући и осетљиве регионе као што је Крим.

"Спејс икс" је у септембру 2022. обавестио америчку владу да не може да настави финансирање услуге Старлинк за Украјину и затражио од Пентагона да се укључи и покрије трошкове.

Пентагон је у јуну потврдио да је склопио уговор са Масковом фирмом о широкопојасним услугама Старлинка за пружање комуникација у Украјини. Одредбе тог уговора никада нису објављене.

Илон Маск је након што се нашао на удару Кијева да је онемогућио услуге Старлинка над Кримом рекао да је његова компанија одбила да омогући покривање Старлинка над Кримом како не би била у супротности са прописима које су наметнуле САД. Маск је алудирао на санкције које су САД увеле Русији због анексије Крима.

Си-Ен-Ен је претходно објавио да је Масково одбијање да укључи сигнал Старлинк преко руског полуострва осујетило украјински напад дроном на руску Црномоску флоту прошле године, након чега је саветник у кабинету председника Украјине Михаило Подољак оптужио Маска да је "починио зло" јер је то проузроковало смрт великог броја цивила. 

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара