Читај ми!

Објављен одломак биографије Илона Маска – аутор тврди да је власник Спејс екса спречио украјински напад на руску флоту

Један украјински напад подводним дроновима на руску морнаричку флоту код обала Крима био је спречен пошто је Илон Маск тајно наредио да се сателити "Старлинк" искључе, наводи се у новој биографији власника "Спејс екса" коју је писао Волтер Ајзаксон.

Илон Маск је тајно наредио својим инжењерима да искључе сателите "Старлинк" изнад обала Крима прошле године како би се спречио украјински напад на руску морнаричку флоту, наводи се у објављеном одломку из биографије Илона Маска коју је писао Волтер Ајзаксон, а који Си-Ен-Ен ексклузивно преноси. Биографија Илона Маска биће објављена 12. септембра.

Ајзаксон пише како су се украјински подводни дронови опасани експлозивом приближили руским пловилима, али су изгубили везу и насукали се на обалу не наневши штету.

Маскова одлука, која је навела украјинске званичнике да га моле да поново укључи сателите, вођена је страхом да би Русија на украјински напад одговорила нуклеарним оружјем, чега се Маск, како наводи Ајзаксон, прибојавао након разговора са високим руским званичницима.

Како додаје Ајзаксон, Маск се плашио "малог Перл Харбора", а без обзира на то да ли је намеравао или није, постао је моћна особа што амерички званичници нису могли да игноришу.

Маск се, након што је Русија реметила украјинске комуникационе системе уочи почетка рата, сагласио да обезбеди Украјини приступ сателитским терминалима "Старлинк", који су постали кључни за украјинске војне операције, али када су сателити коришћени за нападе против Русије, власник "Спејс екса" и "Твитера" почео је да размишља да ли је донео праву одлуку.

"Откуд ја у овом рату?", упитао је Маск Ајзаксона. "Старлинк није намењен ратовању. Настао је да би људи могли да гледају Нетфликс и опуштају се, да буду онлајн због школе и да чине друге мирољубиве ствари, а не нападе дроновима", пренео је Ајзаксон Маскове речи.

Ајзаксон је навео да је убрзо Маск био на вези са Џејком Саливеном, Бајденовим саветником за националну безбедност, начелником генералштаба америчке војске Марком Милијем и руским амбасадором у САД како би пренео своју забринутост и Вашингтону и Москви.

Истовремено, према Ајзаксоновим наводима, заменик украјинског премијера Михаило Федоров СМС-ом је тражио од Маска да обнови везу за подводне дронове.

"Желим да ви, особа која мења свет технологијом, да знате ово", рекао је Федоров Маску. 

Си-Ен-Ен наводи да Маск и "Спејс екс" нису одговорили на њихове захтеве за коментар.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара