Читај ми!

Завршен разговор руског и севернокорејског лидера, Ким поручио Путину: Русија ће победити зло у Украјини

Председник Русије Владимир Путин и лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун одржали су тет-а-тет састанак на космодрому "Восточни" у Амурској области Русије који је трајао више од два сата, после преговора у проширеном саставу. Ким је изразио пуну и безусловну подршку Москви. Поручио је Путину да ће Русија победити "зло" у Украјини, те да су односи са Русијом први приоритет за Северну Кореју, док је руски председник обећао помоћ Пјонгјангу у изградњи свемирских сателита.

Сусрет руског председника Владимира Путина и севернокорејског лидера Ким Џонг Уна завршен је и трајао је више од четири сата у различитим форматима.

Око седам ујутру лидери су се састали на космодрому "Восточни" у руској Амурској области, где га је дочекао руски председник Владимир Путин с којим је, на почетку сусрета, прегледао лансирни комплекс космичког ракетног система "Сојуз 2". 

До вагона Ким Џонг Уна довезен је мостић са црвеним тепихом, а са обе стране стајала је почасна гарда Источног војног округа са заставама две земље, пренела је РИА Новости.

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун је прошао поред почасне гарде и ушао у личну лимузину, након чега се севернокорејска делегација упутила на састанак са руским колегама.

У 08.25 почели су разговори уз учешће делегација, који су трајали више од сат времена, а потом је састанак настављен тет-а-тет разговором Путина и Ким Џонг Уна који је трајао више од два сата. 

Ким: Русија ће победити зло у Украјини

Севернокорејски лидер је рекао руском председнику Владимиру Путину преко преводиоца да је сигуран да ће руска војска и народ тријумфовати против "зла", у ономе што је назвао западним империјализмом у рату у Украјини. Изразио је уверење у победу војске и народа Русије.

"Дубоко сам уверен да ће херојска руска војска и народ сјајно наследити традицију победе, самоуверено показати непроцењиво достојанство и част на фронтовима специјалне војне операције. Руска војска и народ ће сигурно однети велику победу у светој борби за казну великог зла које претендује на хегемонију и храни експанзионистичку илузију", рекао је Ким.

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун саопштио је на састанку са руским председником Владимиром Путином да су односи са Русијом приоритет за Северну Кореју.

"Наше пријатељство има дубоке корене и сада су приоритет наше земље односи са Руском Федерацијом", рекао је Ким Џонг Ун на састанку са Путином на космодрому "Восточни" у Амурској области, преноси РИА Новости.

Ким је изјавио и да Пјонгјанг подржава све одлуке Москве и да жели да даље развија билатералне односе.

"Желимо да даље развијамо односе. Увек смо подржавали и подржавамо све одлуке председника Путина и одлуке руске владе", рекао је севернокорејски лидер на састанку са Путином.

Ким је такође изразио наду да ће се Русија и Демократска Народна Република Кореја увек заједно борити против империјализма и за изградњу суверених држава.

Путин: Русија ће помоћи Северној Кореји у изградњи свемирских сателита

Руски председник Владимир Путин је изјавио да ће Москва помоћи Северној Кореји у изградњи свемирских сателита, и да су због тога севернокорејски лидер Ким Џонг Ун и он данас на космодрому Восточни.

"Зато смо дошли овамо. Лидер Демократске Народне Републике Кореје показује велико интересовање за ракетну технологију, они покушавају да развију свемирски програм", рекао је Путин новинарима, напомињући да ће делегацији ДНРК бити показани нови објекти, преноси РИА Новости.

Западне обавештајне агенције сумњају да Русија жели да набави севернокорејско оружје и муницију за употребу у својој војној кампањи у Украјини, што су и Москва и Пјонгјанг демантовали.

Које су све теме састанка два лидера

Портпарол Кремља Дмитриј Песков раније је рекао да ће Ким и Путин разговарати о билатералној сарадњи, укључујући трговинско-економске везе и културну размену, као и о ситуацији у региону и свету.

Ким је у уторак стигао у станицу Хасан у руском Далекоисточном Приморју где су га дочекали руски званичници, укључујући и руског министра природних ресурса Александра Козлова.

Ким је истакао да је његова посета јасно показала озбиљан став владајуће  странке и владе Северне Кореје. Врује да његова садашња посета Русији, прва у четири године, показује важност стратешких односа између Русије и Северне Кореје, јавила је севернокорејска новинска агенција КЦНА.

Према КЦНА, циљ посете севернокорејског лидера Русији је да се унапреде пријатељски односи две земље.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара