Читај ми!

Пригожин тајно сахрањен, Путин није присуствовао последњем испраћају

Оснивач приватне војне компаније "Вагнер" Јевгениј Пригожин, који је погинуо у паду авиона недалеко од Москве, сахрањен је на периферији Санкт Петербурга, потврдила је његова прес-служба. Сахрањен је у присуству породице и најближих пријатеља, а руски председник Владимир Путин није присуствовао.

Прес-служба Јевгенија Пригожина саопштила је на Телеграму да је вођа "Вагнера" сахрањен "иза затворених врата", преноси британски Гардијан.

Неименовани извор, близак Пригожину, рекао je да су сахрани присуствовали породица и најближи пријатељи.

Британска агенција Ројтерс оцењује да је сахрана одржана према жељи породице у тајности, што је супротно "агресивном и саморекламирајућим" стилу шефа "Вагнера".

"Сви који желе да се опросте од лидера 'Вагнера' треба да оду на Пороховско гробље у Санкт Петербургу", објавила је његова прес-служба.

Из Кремља је претходно саопштено да руски председник Владимир Путин неће присуствовати сахрани Јевгенија Пригожина.

Путин је, након што је потврђено да је страдао у паду авиона, Пригожин описао као талентовану особу, која је у животу правила озбиљне грешке.

Пригожинов авион "ембраер легаси" (Embraer Legacy) који је летео од Москве ка Санкт Петербургу није показивао никакве проблеме све до последњих 30 секунди лета када је почео нагло да губи висину.

Осим Пригожина, у авиону су били Валериј Чекалов који је такође данас сахрањен, Дмитриј Уткин, Сергеј Пропустин, Јевгениј Макарјан, Александар Тотмин, Николај Матусејев и три члана посаде.

Пригожин је погинуо две месеца после побуне "Вагнера" и краткотрајног "Марша на Москву", који је ова војна формација покренула незадовољна сарадњом са руским министарством одбране.

"Вагнеровци" су, убрзо, одустали од похода на престоница, а шеф те компаније је, после тајних преговора са Москвом и белоруским председником Александром Лукашенком, уточиште пронашао у Белорусији.

Последњи пут, у јавности се појавио током боравка у Африци.

среда, 29. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије