Читај ми!

Сахрањен један од заменика Јевгенија Пригожина

Припадиници "Вагнера" окупили су се на гробљу у Санкт Петербургу на сахрани заменика шефа те паравојне групе, Јевгенија Пригожина, који је такође погинуло прошле среде у паду приватног авиона. Још није јасно да ли ће се, потом, одржати Пригожинова сахрана.

Породици Валерија Чекалова, шефа "Вагнерове" логистике, придружиле су се се десетине људи на гробљу "Северное" у Санкт Петербургу. Реч је о, према изворима Ројтерса, припадницима "Вагнера.

Неки од присутних, укључујући жене и децу са наочарима за сунце, пришли су да пољубе ковчег, јавља британска агенција.

Приватни авион "ембраер легаси 600" којим је Пригожин из Москве путовао у Санкт Петербург срушио се 23. августа у Тверској области северно од Москве.

Услед пада, страдало је свих 10 људи у авиону, укључујући Чекалова, Дмитрија Уткина, још једног високог вође "Вагнера", као и четири мушкарца који су пријављена да су Пригожинови телохранитељи.

Још увек није јасно шта је изазвало пад авиона, али становници у близини места несреће рекли су за Ројтерс да су чули прасак, а затим видели да се млазњак срушио на земљу.

Путин неће присуствовати Пригожиновој сахрани

Још није јасно да ли ће се потом одржати Пригожинова сахрана.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков, у међувремену, рекао је новинарима да Владимир Путин неће присустововати сахрани Пригожина.

Дан након пада, Путин је упутио саучешће породицама погинулих и рекао да познаје Пригожина веома дуго, још од раних 90-их година прошлог века.

"Био је човек тешке судбине и правио је озбиљне грешке у животу", рекао је тада Путин, описујући га као талентованог бизнисмена.

До пада авиона дошло је два месеца након што су Пригожин и његови плаћеници покренули побуну против највиших војних команданата.

Прилоком побуне, преузели су контролу над Ростовом на Дону и напредовали ка Москви, али су одлучили да све обуставе и врате се у своје базе.

Побуна је представљала највећи изазов за Путинову владавину, откако је преузео власт последњег дана 1999. године.

Кремљ је одбацио као "апсолутну лаж" сугестију неких западних политичара и новинара да је Путин наредио Пригожин да буде убијен из освете.

Амерички председник Џозеф Бајден, међутим, рекао је да није изненађен смрћу и да се у Русији "није догодило много иза чега Путин није стајао".

Истражитељи су, такође, саопштили да су генетски тестови потврдили идентитет свих десет особа погинулих у несрећи, међу којима су и два пилота и стјуардеса.

понедељак, 10. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије