Читај ми!

Екипа РТС-а у Херсону - како изгледа живот у граду након пробијања бране Нова Каховка

Херсон, град од 300.000 становника тешко је погођен поплавним таласом након гранатирања бране Нова Каховка. Евакуација људи је у току. Град се налази у црвеној зони, што значи да је у сваком моменту могућ ракетни напад. У Херсону је и екипа РТС-а.

На путу од Николајева до Херсона после контроле на неколико пунктова, екипа РТС-а је стигла у Херсон. У граду је проглашена црвена зона што значи да је у сваком моменту могућ ракетни напад. Детонације се чују у даљини. А на другој страни реке коју контролишу Руси види се густ дим.

Херсон је 50 километара удаљен од Нове Каховке, али је и ту су видљиве последице гранатирања и пуцања бране. Ниво воде је на обалама града, кажу мештани, подигнут и до 10 метара. Поплављене су улице које се налазе и 300 метара од обале.

"У моју кућу ипак није ушла вода, и надам се да ће тако и остати. Ја сам дошао по мајку која ту живи", наводи грађанин Херсона.

Његова суграђанка каже да је су убрзо након попуштања бране, поплављене улице града. Настала је паника, али је успела да евакуише парализованог брата и мачку.

Додаје да не зна да ли је вода дошла до другог спрата где јој се налази стан, али указује да су њени суседи заробљени на трећем спрату зграде.

"Они су и даље на трећем спрату јер су стари и не могу да сиђу без помоћи", наводи она.

И на другом крају града ситуација је тешка, спасиоци са чамцима су дошли да евакуишу људе из зграде.

"Наш тим је стигао данас, помажемо у евакуацији људи, али и спасавању животиња. Радићемо 24 сата", наводи један од спасилаца. 

Старијим људима који не могу да изађу из стана помажу комшије и млади волонтери. Стижу и возила Црвеног крста Украјине. Сви су ангажовани у помоћи људима које је заробила вода.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво