Читај ми!

...ИЗ ЧАСА У ЧАС...

Столтенберг: Улазак Украјине у НАТО док траје рат није на дневном реду; Почела обука украјинских пилота на Ф-16

Рат у Украјини – 455. дан. Руски истражни комитет је након прекограничног напада на руску Белгородску област отворио истрагу о, како је наведено, терористичком нападу украјинских трупа. Кијев је негирао умешаност у напад, тврдећи да су га извели руски борци који се противе Путину. Кремљ поручује да руска војска, граничари и релевантне службе раде на заштити територије Руске Федерације. Портпарол Беле куће Џон Кирби навео је да проверавају тврдње да је Украјина користила америчка возила унутар Русије. Украјина неће моћи да се придружи НАТО-у све док у тој земљи траје рат, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

У региону који се граничи са Украјином, од понедељка се воде борбе након што је границу прешла, како су руски званичници назвали, украјинска "диверзантска група".

Начелник Белгородске области у Русији Вјачеслав Глатков саопштио је да је "антитерористичка операција" у току, и да се с Министарством одбране и агенцијама за спровођење закона наставља са "чишћењем" територије на границе са Украјином.

Руски истражни комитет саопштио је да је након прекограничног напада на руску Белгородску област отворио истрагу о, како је наведено, терористичком нападу украјинских трупа.

Кијев је негирао умешаност у напад, тврдећи да су га извели руски борци који се противе Путину.

Ослабиле су борбе у Бахмуту, али наставља се гранатирање у околини, објавио је Кијев. Украјинске снаге и даље контролишу југозападнo предграђе Бахмута, а борбе у самом граду су се смањиле, изјавила је у уторак заменица украјинског министра одбране Гана Маљар.

НАТО истиче да обука украјинских пилота за америчке борбене авионе Ф-16 Алијансу не чини страном у сукобу.

Високи представник Европске уније за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ изјавио је да је обука украјинских пилота за управљање борбеним авионима четврте генерације Ф-16 већ почела у неколико земаља, наводећи међу њима Пољску.

С друге стране, заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев поручује да ће се ризик од "нуклеарне апокалипсе" повећавати како Запад буде испоручивао све разорније оружје Кијеву.

За Мађарску је прекид ватре, а не испорука оружја, пут ка окончању рата у Украјини, изјавио је министар одбране те земље Кристоф Салај-Бобровнички.

Он је, након састанка са министрима одбране ЕУ у Бриселу, рекао да је јасно ставио до знања да Мађарска не подржава ниједну меру која би довела до даље ескалације, преноси агенција МТИ.

Продужен je притвор новинару америчког листа Волстрит џорнал Ивану Гершковичу, а Бела кућа тражи његово ослобађање.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво