Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Москва: Кијев дроновима покушао да нападне Кремљ; Украјина: Немамо никакве везе са нападом

Рат у Украјини – 433. дан. Русија је извела трећу серију ноћних напада на Кијев, тврде украјински званичници. Председник Украјине Володимир Зеленски у Хелсинкију изјавио је да та земља ускоро почиње са контраофанзивом. Москва тврди да је Кијев дроновима покушао да нападне Кремљ. Украјина одбацује руске оптужбе.

Москва: Кијев дроновима покушао да нападне Кремљ; Украјина: Немамо никакве везе са нападом Москва: Кијев дроновима покушао да нападне Кремљ; Украјина: Немамо никакве везе са нападом

На истоку Украјине, најжешће борбе и даље се воде код Бахмута и Марјинке. Украјинска војска је за дан одбила 41 напад, саопштио је Генералштаб Оружаних снага Украјине.

Москва мења тактику, поручују из Кијева. Кијев тврди да су зимус гађали енергетске објекте, а сада стамбене зграде са цивилима. Променом тактике, оцењује Кијев, желе да испровоцирају преурањену украјинску контраофанзиву и тестирају да ли Украјина може да заштити свој ваздушни простор.

Кремљ негира податке Беле куће да је руска војска у протеклих пет месеци у региону Бахмута изгубила 20.000 војника и да је половина припадника паравојне групе "Вагнер".

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу рекао је да упркос војној помоћи западних земаља без преседана, непријатељ трпи губитке. Шојгу процењује да су Украјинци за месец изгубили више од 15.000 војника. Поручује да би Русија у најкраћем могућем року требало да удвостручи производњу високопрецизног оружја.

Украјински званичник рекао је за Ројтерс да су преговори о продужењу споразума о извозу жита преко Црног мора уз посредовање УН заказани за сутра, уз учешће свих страна. Из Москве узвраћају да нису обавештени о одржавању састанка.

Руске власти наводе да чине све да се живот у новим регионима врати у нормалу. У Маријупољу је успостављен трамвајски саобраћај. Путин захваљује свим становницима који подржавају Руску Федерацију и стручњацима који су укључени у обнову.

Европска комисија саопштила је да је до 5. јуна поставила ограничења на увоз украјинске пшенице, кукуруза, уљане репице и семена сунцокрета како би се смањила вишак понуде ових житарица у Бугарској, Мађарској, Пољској, Румунији и Словачкој.

Навршава се девет година од трагедије у Одеси. У Дому синдиката настрадало је 48 особа када су радикални украјински националисти опколили зграду и запалили је, блокирајући излазе. За тај злочин још нико није одговарао.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво