Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Крим се спрема за украјинску контраофанзиву; Канада шаље нову војну помоћ Кијеву

Рат у Украјини – 411. дан. Руске снаге су у протекла 24 сата напале девет украјинских области. У нападима је рањено седам цивила, тврди Кијев. канцеларија високог комесара УН за људска права саопштила је да је регистровано 8.500 цивилних жртава, а да је број сигурно далеко већи. Пољска је саопштила да је у ту земљу избегло 11 милиона Украјинаца.

Руске снаге су појачале офанзиву у правцу Бахмута, Авдејевке, Лимана и Маринке, у Доњецку. За украјинску војску одбрана Бахмута је све тежа, јер како каже Кијев, Руси су почели са тактиком ''спржене земље'' ваздушним и артиљеријским ударима. Питање је сата када ће украјинским снагама пресећи једини пут за снабдевање.

 Две стране су размениле више од 200 ратних заробљеника – 106 Руса и 100 Украјинаца.

Володимир Зеленски оптужује руске снаге да су гађале Запорожје на празник.

''Руска армија гађала је Запорожје пројектилима С-300. То ради терористичка држава на празник. Сваки хришћански празник нас учи да морамо бити сигурни да ће зло изгубити, иако понекад не знамо на који начин'', рекао је председник Украјине.

Кремљ тврди да нико није изнео никакве иницијативе о ускршњем прекиду ватре.

''Није било иницијатива о томе, али наша Страсна недеља тек је почела. Москва је раније изнела иницијативе о прекиду ватре и поштовала га, али је то наишло на неспремност кијевског режима да га се придржава. Париз тешко може преузети улогу посредника између Москве и Кијева. Директно су укључени у сукоб на страни Украјине'', узвраћа портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Белорусија је затражила гаранције од Русије да ће је бранити у случају напада.

"Западне државе су погазиле споразуме о безбедносним гаранцијама датим Будимпештанским меморандумом, у замену за повлачење атомског оружја. Безбедности више нема", оценио је Александар Лукашенко.

Према изворима Си-Ен-Ена у кабинету Зеленског, Украјина је морала да промени војне планове након цурења поверљивих информација из Пентагона.

Украјински званичници рекли су Ројтерсу у петак да документи који су наводно процурили садрже фиктивне информације и да личе на "руску кампању дезинформација".

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво