...ИЗ ЧАСА У ЧАС...

Зеленски обишао фронт код Бахмута; Русија поставља ракетне системе на Курилска острва

Рат у Украјини – 391. дан. Председник Украјине Володимир Зеленски обишао је војнике на фронту у околини Бахмута на истоку земље. Црноморска флота саопштила је да је одбила напад дроновима на Севастопољ на Криму, док Кијев оптужује руске снаге за гранатирање низа украјинских градова укључујући Херсон и Запорожје.

Настављене су борбе на истоку Украјине. Најтеже је и даље око Бахмута. Украјинско министарство одбране саопштило је да је у експлозији у граду Џанкој на Криму уништенa пошиљка руских крстарећих ракета "калибар".

Светски медији с великом пажњом испратили су други дан историјске посете Си Ђинпинга Русији. Руски председник Владимир Путин после разговора са кинеским председником изјавио је да многе идеје из кинеског мировног плана могу да се користе као основа за решење украјинске кризе, али када и Запад и Кијев буду спремни.

Москва је, у међувремену, осудила најаву заменице британског министра одбране Анабел Голди да ће Лондон послати Кијеву муницију са осиромашеним уранијумом. Реагујући на ту најаву, руски министар одбране Сергеј Шојгу поручио је да је "све мање корака" до нуклеарног сукоба. 

За то време, премијер Јапана Фумио Кишида допутовао је у изненадну посету Кијеву. Кишида је том приликом изјавио да "руска инвазија подрива међународни правни поредак".

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је да је Кијев предложио Кини да се придружи украјинској мировној формули за окончање рата, као и да још чекају на одговор. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг упозорио је Пекинг да не шаље "смртносно оружје" Москви.

Зеленски је саопштио и да је украјинским снагама потребно више муниције од западних партнера. Британска агенција Ројтерс објавила је да Пентагон планира да убрза испоруку тенкова типа "абрамс" Украјини.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво