Читај ми!

Шеф Пентагона: Пад Бахмута неће променити ток рата; ФСБ: Спречен покушај убиства Малофејева

Рат у Украјини – 376. дан. Сирене за ваздушну опасност огласиле су се широм земље. Генералштаб украјинских снага саопштава да руске снаге изводе ракетне и ваздушне нападе на Бахмут. Шеф Пентагона Лојд Остин изјавио је да пад Бахмута у руске руке неће променити ток рата. Са друге стране, начелник Белгородске области тврди да су руске снаге обориле три пројектила у тој области. Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) саопштила је и да је спречила покушај украјинских специјалних служби да убију руског милијардера Константина Малофејева.

Две канадске фирме на листи санкција САД због наводне подршке Русији

На листу недавно санкционисаних субјеката због наводне подршке Русији у украјинском рату, САД су уврстиле и две канадске компаније, саопштили су данас амерички и канадски званичници.

Две компаније за дистрибуцију електронике из Монтреала - "Cpunto Inc" i "Electronic Network Inc" - нашле су се на листи санкција због "деловања супротно интересима националне безбедности или спољне политике САД" и подлежу ограничењима извоза САД, саопштило је америчко министарство трговине.

Канадска гранична служба саопштила је за Си-Би-Ес њуз да су две санкционисане компаније идентификоване као део "глобалних напора" да се подржи Русија.

У извештају Одељења за трговину није наведено шта су две компаније испоручиле или покушале да испоруче, због чега су америчке власти покренуле поступак.

(Ројтерс)

Опширније Краће

САД ускратиле визе руским представницима у радној групи УН за безбедност

Америчка администрација ускратила је визе неким руским делегатима који су планирали да присуствују седници отворене радне групе Уједињених нација за безбедност и коришћење информационо-комуникационих технологија, изјавила је Ирина Тјажлова, руска представница на овом скупу.

"САД су поново, без икаквог разлога, на невиђен начин ускратиле визе неким члановима руске међуресорне делегације. Овакве мере су и раније предузимане против руских званичника", изјавила је Тјажлова и оптужила Вашингтон за грубо кршење обавеза домаћина који је обавезан да обезбеди рад изаланика УН, преноси Тас.

Указала је да су представници Русије у овој радној групи отвореног типа познати као компетентни преговарачи орјентисани на резултате, људи који уживају поверење својих колега и председника радне групе.

"Стварање препрека за учешће руске делегације у радној групи УН за безбедност и коришћење информационо-комуникационих технологија је у суштини потез којим се подрива принцип суверене равноправности држава, један од кључних принципа Повеље УН. Колико нам је познато, пракса одбијања америчких виза примењује се и на делегације других земаља, услед чега се земље чланице УН налазе у неравноправном положају у процесу преговора", рекла је руска званичница.

(Тас, Танјуг)

Опширније Краће

Украјински генерал: Битка за Бахмут достигла највећи степен напетости

Командант украјинске копнене војске, генерал-пуковник Александар Сирски изјавио је да је битка за Бахмут достигла највећи степен напетости.

"Непријатељ je убацио додатне снаге групе 'Вагнер' у борбу. Наши војници храбро бране положаје на северу Бахмута, покушавајући да спрече опкољавање града", рекао је Сирски.

Генералштаб украјинских снага саопштио је раније да су напади на Бахмут и околна насеља и даље у току, а заменик градоначелника рекао је да се воде уличне борбе, али да руске снаге још нису преузеле контролу.

(Униан)

Кремљ: Путин није пренео поруку кинеским властима преко Лукашенка

Портпарол Кремља Дмитриј Песков одбацио је тврдње да је руски председник Владимир Путин преко белоруског председника Александра Лукашенка, који је недавно посетио Кину, пренео поруку кинеским властима.

Песков је навео да је посета Лукашенка Кини била искључиво билатерална, истичући да Путин наредних дана не планира да комуницира са белоруским колегом. 

Александар Лукашенко од 28. фебруара до 2. марта боравио је у Кини.

(Интерфакс.ру) 

Опширније Краће

Шеф Пентагона: Пад Бахмута неће променити ток рата

Амерички државни секретар за одбрану Лојд Остин изјавио је да Бахмут има симболичну вредност, истичући да пад тог града неће нужно значити да су Руси променили ток рата.

"Мислим да је то више симболична, него стратешка и оперативна вредност", рекао је Остин током посете Јордану, који није желео да предвиђа да ли ће и када руске снаге заузети Бахмут.

Према његовим речима, пад Бахмута неће нужно значити да су Руси променили ток сукоба.

(Ројтерс) 

Опширније Краће

ФСБ: Спречен покушај убиства Константина Малофејева

Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) саопштила је да је осујетила покушај украјинских специјалних служби да убију руског милијардера, бизнисмена и генералног директора групе компанија "Царград" Константина Малофејева.

Прес-служба ФСБ-а навела је и да је организатор покушаја убиства Малофејева – оснивач, један од вођа такозваног руског добровољачког корпуса и руски држављанин Денис Капустин, који живи на територији Украјине.

Нагласила је и да Капустин делује под контролом украјинске службе безбедности, учествујући у борбеним дејствима против руских трупа.

ФСБ је саопштио да је планирано да се терористички напад изведе детонацијом експлозивне направе, која је била причвршћена испод аутомобила Малофејева.

Навела је да да су "сличну шему" украјинске безбедносне службе користиле припремајући се за убиство руске новинарке Дарије Дугине.

Руски истражитељи покренули су кривични поступак против Капустина због покушаја убиства Малофејева, по оптужбама за тероризам и незакониту трговину експлозивом.

Капустин је, према руској безбедносној служби, организовао и директно учествовао у нападу припадника руског добровољачког корпуса 2. марта ове године на села у Брјанској области у Русији, када су погинула два цивила и повређена још два, међу којима и дете.

(Тас, Танјуг) 

Опширније Краће

Сирене за ваздушну опасност широм земље

Широм Украјине огласиле су се сирене за ваздушну опасност, јавља Гардијан. 

Сирене су се прво чуле у више украјинских области, укључујући Николајев, Дњепар, Запорожје, Одесу, Херсон, као и у Лавову. 

(Гардијан)

Опширније Краће

Локални начелник: Оборена три пројектила у Белгородској области

Најмање једна особа је повређена, након што су руске снаге обориле три пројектила, саопштио је преко Телеграма начелник руске Белгородске области која се граничи са Украјином Вјачеслав Глатков.

Навео је да се још не зна какав је обим штете, истичући да су делови пројектила пали у близини града Новог Оскола.

Локални начелник раније је оптужио украјинске снаге за сличне нападе у тој области, али сада није навео ко је испалио пројектиле.

(Ројтерс) 

Опширније Краће

Шојгу посетио Маријупољ

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу посетио је град Маријупољ на истоку Украјине, који је под контролом руских снага, саопштило је то министарство, преноси Ројтерс.

Министарство у саопштењу наводи да је Шојгу, приликом посете, проверио и како напредују радови на обнови инфраструктуре Донбаса.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Кијев: Трају напади на Бахмут, померање руских снага у близини Херсона

Генералштаб украјинских снага саопштава да су руске снаге извеле 27 ваздушних и четири ракетна удара у последња 24 сата и настављају да гађају цивилну инфраструктуру.

У извештају се наводи да су напади на Бахмут и околна насеља и даље у току, при чему је 21 насеље у Доњецку претрпело гранатирање као и да су руске снаге премештене близу Нове Каховке у Херсону.

Опширније Краће

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се јуче широм Украјине. Настављају се борбе за Бахмут. Заменик градоначелника тог града рекао је да се у граду воде уличне борбе, али да руске снаге још нису преузеле контролу. 

Кијев је саопштио да се број погинулих у руском ракетном нападу на стамбени блок у граду Запорожју повећао на 13. Тврде и да је Русија јуче први пут употребила нову, "клизну" бомбу, направљену да погоди заштићене објекте на раздаљини од 40 километара.

Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да је "свет довољно јак да казни Русију за рат".

Немачки канцелар Олаф Шолц нагласио је да преговори о завршетку рата у Украјини могу да почну само када руски председник Владимир Путин схвати да неће победити.

Из Москве одговарају да не желе да распламсају конфликт, већ да га окончају. Окривљују Запад да су они ти који распламсавају сукоб, тиме што шаљу оружје Кијеву и обучавају украјинске војнике.

Директор Светског програма за храну Дејвид Бизли навео је да договор о извозу житарица из црноморских лука мора бити продужен по сваку цену.

Турски министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу изјавио је да се Анкара ангажује да буде продужен споразум, који подржавају УН, а Украјини омогућава да извози жито преко црноморских лука. 

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова одговара да је Русија спремна да испуни све услове из Споразума о извозу жито, уколико ти услови буду једнаки за све стране.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво