Читај ми!

Турудић: Није проблем да Русија иранске дронове набави на трећим тржиштима

Иран нема интерес да буде умешан у сукоб Русије и Украјине, а ни Москви није проблем да иранске дронове набави на трећим тржиштима, изјавио је новинар "Времена" Момир Турудић уз констатацију да је деманти Техерана да се у Русију не извозе дронови вероватно тачан. Истиче и да је лицемерно да се само Иран, под претпоставком да је то тачно, оптужује за извоз оружја у ратну зону, иако се зна да то раде сви. Подсетио је да је, кроз историју, у односима Ирана и Русије било више сукоба него сарадње, односно да су две државе биле на истој страни у борби против ИСИС-а и Ал Каиде у Сирији.

Момир Турудић је, у емисији Првог програма Радио Београда "У средишту пажње", рекао да Иран већ дуго има проблем са екстремним групама и да прави отклон од радикалних исламиста који следе идеологију радикалног сунитског ислама.

Прецизирао је да је пре 10 дана дошло до терористичког напада у Ширазу у коме је погинуло 13, а повређено 30 особа – та вест прошла је прилично незапажено, а да је пре пола године извршен напад у Машаду, као и на комплекс имама Хомеинија.

Истиче да је за све нападе одговорност преузео ИСИС, што потврђује да Техеран има проблем са најекстремнијим исламистичким групама. Подршку Хезболаху, који се бори против израелске окупације Либана, Турудић објашњава чињеницом да је Иран регионална сила, али и нека врста шиитске матице.

"Иран је једина држава у којој су шиити на власти, а чињеница да су у свим осталим земљама региона мањина ствара осећај угрожености, посебно у околностима у којима постоји јаз између шиита и сунита", објашњава Турудић.

Каже и да САД имају велики утицај на односе Саудијске Арабије и Ирана посебно због чињице да је Ријад, донедавно, био највернији савезник Вашингтона у арапском свету.

Вашингтон и Ријад се, према његовим речима, налазе на истој страни, а Иран се, још од Исламске револуције 1979. године, у САД третира као један од водећих непријатеља, уосталом, као и САД у Ирану.

"За Иран фрустрирајући покушаји да се негира право да користи нуклеарну енергију"

Окружење Ирана је веома нестабилно, први сусед је Авганистан, из кога је у Ирану константно око два милиона избеглица, ту је и Пакистан и у таквом окружењу није лако имати сталне савезнике и пријатеље, сматра Турудић и истиче да се не памти када је Иран, без обзира на то ко је на власти, изазвао неки рат, да је ратовао са суседима тако што је изазивао агресију.

Противници Ирана, посебно Израел, тврде да нукеарни програм Исламске Републике представља опасност по светски мир, а он може бити угрожен само уколико дође до директног сукоба Техерана и Тел Авива, верује Турудић уз напомену да је ирански нуклеарни програм доста фрустрирајућа ствар за Тел Авив – који тврди да тај програм није мирнодопски.

У том смислу, како каже, посебно су за Техеран фрустрирајући покушаји да се негира право Ирана да користи нуклеарну енергију, јер ако га имају други, зашто не би могао и Иран.

Стога, Турудић указује да ирански нуклеарни програм, за свет, није ништа већа претња од нуклеарног оружја које поседују Пакистан, Индија или све друге државе. Иран га нема, питање је и колико је близу њега, јер санкције проузрокују заостајање у развоју нуклеарног оружја, каже новинар Времена.

Слика о Ирану, као држави која подржава тероризам, која ригидно тумачи ислам, и у којој је положај жена незавидан, резултат је медијских креација противника Техерана, наводи Турудић.

Не спори да у Ирану није све савршено, али верује да у исламском свету има много више држава које би могле да буду негативни симболи онога што се приписује Ирану – пре свега Саудијска Арабија и деспотије из Персијског залива.

"Тешко је у земљи у којој је традиција јака нешто радити на силу"

Када је реч о демонстрацијама у Ирану, Турудић прецизира да су оне разлог нагомиланог незадовољства које је последица економске кризе, инфлације, скока цена основних призвода, па и горива.

Истиче да је незадовољство стањем у друштву кулминирало смрћу Махсе Амини – што је била нека врста варнице која је у свету представљена као борба за женска права.

Турудић каже и да су правила облачења у Ирану уведена после Исламске револуције и да је тешко, у земљи у којој је традиција јака, нешто радити на силу.

Правила облачења су, како је објаснио, у почетку била доста стриктна, али и да су она у реалности све слабија и слабија.

"Иранци су образована и модерна нација, доста жена студира, и када Иран упоредимо са ригиднијим исламским друштвима, видимо да слободе има много више", закључио је Турудић.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара