Читај ми!

Блиски сусрет изнад Црног мора, руски "сухој" испалио ракету

Британско ратно ваздухопловство накратко је обуставило патролне летове изнад Црног мора после блиског сусрета извиђачког авиона "РЦ-135" и пара руских "сухоја" Су-27, рекао је британски министар одбране Бен Волас. Руски авион испалио ракету недалеко од британске летелице. Москва тврди да је реч о техничком проблему. Лондон најавио истрагу.

Техничка грешка, због које је руски "сухој" испалио ракету у "видокругу" авиона британског ратног ваздухопловства накратко је проузроковао обустављање летова РАФ-а изнад Црног мора, тврди британски министар одбране Бен Волас.

Москва је, одмах, објаснила да је пројектил испаљан због "техничке грешке", али је Краљевско ратно ваздухопловство (РАФ), после 29. септембра када се инцидент догодио, на неколико дана обуставио летове изнад Црног мора.

Патроле, у којима британски авиони лете из правца луке Констанца па све до Крима, у међувремену су настављене, али извиђачке авионе, сада, прате и ловци.

Овакви инциденти нису новитет. Шпански "тајфун" је, пре четири године, на сличан начин испалио пројектил ваздух-ваздух, док се враћао са вежбе у Естонији, педесетак километара од руске границе. Ракета никада није пронађена.

Британски извиђачки авиони "РЦ-135" у мисије полећу из Британије, док од понедељка пратња, коју обично чине два "тајфуна" полећу из базе Акротири на Кипру, док се додатно пуне горивом недалеко од румунске обале.

Британија је за нешто више од 630 милиона фунти купила три авиона "КЦ-135", чији сензори прикупљају, идентификују и лоцирају сигнале широког спектра. У акцији су први пут употребљени против Исламске државе.

Од почетка рата у Украјини, руски и авиони НАТО-а сретали су се у неколико наврата, махом недалеко од Крима.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара