Читај ми!

Њујорк тајмс: Украјинци организовали убиство Дарје Дугине

Америчке обавештајне службе верују да су појединци из украјинске владе одобрили убиство Дарје Дугине, кћерке утицајног руског филозофа Александра Дугина, пише Њујорк тајмс. САД одбацују било какву умешаност у овај напад.

Обавештајне службе Сједињених Америчких Држава нису биле упознате са планом напада у којем је убијена руска новинарка Дарја Дугина, али су неименовани званичници администрације у Вашингтону, после експлозије у Москви, укорили Украјинце, сматрајући да би такав догађај могао да долије уље на ватру сукоба.

Нове детаље атентата у којем је страдала ћерка Александра Дугина објавио је дневник Њујорк тајмс на основу документа који је, пршле седмице, подељен званичницима администрације у Вашингтону.

У документу се, такође, наводи да Вашингтон није био унапред обавештен о плановима за напад, као и да није пружио обавештајне податке ни било какву другу помоћ, већ су украјински званичници оштро укорени после атентата.

Дневник, позивајући се на изјаве неименованих званичника, наводи и да није обелодањено ко је организовао ову операцију и да ли је одобрио председник Володимир Зеленски.

Такође, није обелодањено ко је од америчких званичника укорио Украјинце, ни какав је био њихов одговор.

Власти у Кијеву су, одмах после убиства Дарје Дугине, одбацивале одговорност за умешаност у напад. Одговорност за напад одбацио је  тада и саветник Зеленског, Михаил Подољак наводећи да "руска пропаганда живи у измишљеном свету".

"Руска пропаганда живи у измишљеном свету. Украјинка и њено 12-годишње дете одговорни су за дизање у ваздух аутомобила пропагандисте Дугине. Изненађујуће, на лицу места нису пронашли естонску визу", објавио је Подољак на Твитеру.

Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) после експлозије навела да је убиство починила држављанка Украјине, која је затим побегла у Естонију. Сличне оптужбе је у седишту Уједињених нација у Њујорку изнео и шеф руске мисије при светској организацији Василиј Нбензја.

Дарја Дугина настрадала је 21. августа у експлозији аутомобила у предграђу Москве. "Тојота лендкрузер прадо" била је власништво њеног оца.

петак, 14. јун 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије