Читај ми!

Црвени крст: Тешка хуманитарна ситуација у Маријупољу, руска страна најављују свакодневно отварање коридора

Шефови дипломатије Русије и Украјине Сергеј Лавров и Дмитро Кулеба састали су се у Анталији, уз посредовање Турске, али прекид ватре није договорен. Лавров је након састанка истакао да ће Русија изаћи из кризе отрежњене свести и да више неће имати илузије по питању сарадње са Западом. Кулеба истиче да се Украјина неће предати. Руски председник Владимир Путин рекао је да санкције запада неће ослабити Русију и да ће она изаћи јача.

Хуманитарни коридори успешно су организовани за становнике Сумија, Енергодара и дела Кијева. Харков и Маријупољ су, међутим, гранатирани током претходног дана.

Укупно је евакуисано око 48.000 Украјинаца, и то 43.000 из Сумија, 3.500 из региона Кијева и 1.000 из Енергодара.

За то време, портпарол Министарства одбране Руске Федерације Игор Конашенков рекао је да је уништено око 90 одсто украјинских ПВО система и онеспособљено 90 одсто војних аеродрома. 

Канцеларија високог представника за људска права УН саопштила је да је до сада у рату у Украјини страдало 516 цивила, а 908 је повређених.

Државе чланице Европске уније одобриле су нови пакет санкција против високих руских званичника и олигарха због напада Русије на Украјину, саопштила је делегација Француске, која је председавајућа Европског савета.

У Анталији би требало да се сретну шефови руске и украјинске дипломатије Сергеј Лавров и Дмитро Кулеба, а са њима би требало да разговара и шеф ИАЕА Рафаел Гроси.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се