Читај ми!

Викенд код Мадура, делегација САД у потрази за нафтом

Венецуела је ослободила двојицу затворених америчких држављана као гест добре воље према вашингтонској администрацији америчког председника Џозефа Бајдена након посете Каракасу високе делегације САД. Викенд посета америчке делегације фокусирала се не само на судбину заточених Американаца, већ и на могућност ублажавања америчких санкција чланици ОПЕК-а како би се попунио јаз у снабдевању нафтом, јер је Бајденова администрација одлучила да САД уведу забрану увоза из Русије.

Ослобођен је Густаво Карденас, један од шесторице директора нафтне компаније "Цитго" ухапшених 2017. и осуђених по оптужбама за које влада САД каже да су измишљене. Други је био Американац са Кубе, Хорхе Алберто Фернандез, притворен због неповезаних оптужби.

"Вечерас ће двојица Американаца који су притворени у Венецуели моћи још једном да загрле своје породице. Доводимо Густава Карденаса и Хорхеа Фернандеса кући", рекао је председник Џо Бајден у саопштењу.

Вашингтон је тражио ослобађање најмање девет мушкараца, укључујући оне познате као "Цитго 6", двојицу бивших Зелених беретки и бившег америчког маринца.

Ослобађање њих двојице могло би да одреди позитивнији тон за разговоре између Сједињених Држава и Венецуеле, које су имале непријатељске односе кроз узастопне америчке администрације.

Висока делегација САД, највише рангирана која је путовала у Венецуелу последњих година, састала се са затвореницима у недељу у венецуеланском затвору. Амерички изасланик за таоце Роџер Карстенс био је део делегације. 

Саопштење је уследило је након разговора делегације са председником Венецуеле Николасом Мадуром у суботу, док Бајденова администрација тражи начине да спречи утицај растућих цена бензина у САД подстакнутих напорима Запада да казни Русију због напада на Украјину.

Бајден је појачао кампању притиска на Москву најавом забране увоза руске нафте и других енергената у САД. Забрана би могла додатно да повећати цене на пумпама за америчке потрошаче, и повећа инфлаторни притисак.

Венецуеланска нафта - потенцијални вајлд кард за Вашингтон

Ангажман са Мадуром, дугогодишњим непријатељем САД, имао je за циљ и да процени да ли је Венецуела спремна да се дистанцира од Русије.

Американци од 2018. у Каракасу немају амбасаду, али су протеклог викенда послали изасланике Бајденове администрације.

"Заставе Сједињених Држава и Венецуеле су биле једна до друге и изгледале су предивно, обе заставе заједно, као што треба да буде. Разговарали смо са нашим партнерима у ОПЕК-у плус. Венецуела ће увек предводити иницијативу за стабилизацију тржишта енергентима. Ми смо спремни", изјавио је Николас Мадуро, председник Венецуеле.

И мимо ОПЕК-а плус, Русија и Венецуела имају близак однос. Док их је Запад санкционисао, Москва је подржавала председника Мадура: војно, финансијски, све до вакцина против ковида 19.

Посета је, међутим, изазвала оштре реакције у Вашингтону због контакта са Мадуром, који је под америчким санкцијама због кршења људских права и политичке репресије.

Сенатор Роберт Менендез, демократа и председник Сенатског комитета за спољне послове, позвао је Белу кућу да се не договара са Венецуелом.

Мадуро је, каже Менендез, "рак за нашу хемисферу и не би требало да удахнемо нови живот његовој владавини мучења и убистава".

Сједињене Државе су 2019. признале опозиционог лидера Хуана Гваида као легитимног председника Венецуеле.

Колико нафте производи Венецуела 

Председник Венецуеле Николас Мадуро тврди да земља тренутно производи око милион барела сирове нафте дневно, али извештај ОПЕК-а показује да је у јануару производња износила око 668.000 барела дневно, пише Форбс.

У децембру 2018, непосредно пре него што је Трампова администрација прекинула увоз нафте из Венецуеле као санкцију против Мадуровог режима, САД су увозиле око 200.000 барела сирове нафте из Венецуеле. 

"Венецуела не може много да допринесе, њена нафтна индустрија је уништена", рекао је за Форбс Хосе Торо Харди, истакнути венецуелански економиста. Према проценама Тора Хардија, било би потребно око 250 милијарди долара инвестиција и седам до осам година да се производња Венецуеле врати на ниво из 1998. године када је износила 3,5 милиона барела дневно.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво