Читај ми!

РТС на румунско-украјинској граници: Данас се очекује око 1.500 избеглица

Дописница РТС-а која је на румунско-украјинској граници јавља да би, према процени локалних власти, данас преко тог прелаза могло да дође укупно око 1.500 људи из Украјине. То би значило да је до данас у Румунију стигло око 50.000 Украјинаца. Око 60 камиона и даље чека да уђе из Украјине у Румунију и даље ка Србији.

Као и свих претходних дана, и данас преко моста изнад реке Тисе, који раздваја Румунију и Украјину, пристиже велики број избеглица с украјинске територије.

Иако је током ноћи било нешто мирније, прелаз је готово био потпуно затворен од два до шест јутрос, а од зоре су поново кренуле да долазе избеглице.

Како су новинару РТС-а рекли представници локалних власти, према динамици доласка избеглица, процењују да би данас преко прелаза могло да дође укупно око 1.500 људи из Украјине.

Званични пресек до данас не постоји, али податак је да је до недеље у Румунију из Украјине дошло 43.000 људи. Том броју се сигурно на основу јучерашњег и данашњег дана може додати још неколико хиљада, што значи да је отприлике 50.000 Украјинца стигло до Румуније.

Будући да је веома хладно испод Карпата, преко моста, где већина долази пешке, још је хладније и то можда додатно још отежава њихов долазак. Међутим, већ неколико сати долазе читаве породице и аутомобилима али и пешке.

Већина Украјинаца долази пешке

"Дошли смо колима, идемо у Чешку, тамо имамо бабу. Заједно нас шесторо путује и пас је с нама", рекао је један украјински дечак.

И једна жена је потврдила да је дошла аутом, али је остао у Украјини. "Осећам се лоше. Немамо план, али имамо пријатеље и надамо се да ће нам помоћи", додала је она.

Границу је прешао и један Румун, који је живео у Украјини, а овде има кућу.

"Живели смо и овде и тамо и ако све буде добро, планирамо да се вратимо у Украјину", навео је он.

Међу избеглима има породица из Кијева, али и из других крајева Украјине како пограничног подручја тако и самог запада, града Лавова и других места где нема ратних дејстава.

Како су рекли за РТС, уплашени су шта би могло да се деси наредних дана и због тога су одлучили да напусте Украјину.

Око 60 камиона из Србије и даље чека на излазак из Украјине

Међутим, ту земљу и даље не могу да напусте возачи камиона из Србије који су и даље на граничном прелазу Ђаково, који се налази неких стотинак километара од овог прелаза ка Мађарској.

Амбасадор Србије у Руминији је за РТС рекао да се надао да ће се тај проблем решити током ноћи, међутим, они су и даље заглављени.

Амбасадор Србије у Кијеву Аца Јовановић изјавио је да је амбасада јутрос послала ноту Министарству спољних послова Украјине и да на све начине покушава да реши проблем српских камионџија на граници Украјине и Румуније. 

Председник Удружења међународног транспорта Неђо Мандић рекао је да, према њиховим евиденцијама, око 60 камиона чека да уђе из Украјине у Румунију и даље ка Србији. На самом граничном прелазу је 40, а двадесетак камиона је на одмарилиштима на путевима у Украјини.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво