Читај ми!

Амбасадор Јовановић: Покушавамо да решимо проблем камиона на граници

Амбасадор Србије у Кијеву Аца Јовановић изјавио је да је амбасада јутрос послала ноту Министарству спољних послова Украјине и да на све начине покушава да реши проблем возача камиона из Србије на украјинској граници с Румунијом.

"У контакту смо и са Привредном комором Србије, МСП и у сарадњи са њима предузимамо мере да наши возачи напусте ту зону. Знамо да су код Ђакова 44 камиона, у селу испред има још 30 камиона, а преко 100 камиона је отишло из Србије у правцу Украјине ка Белорусији и Русији. Сви они морају да се врате", рекао је Аца Јовановић за Танјуг.

Говорећи о српским држављанима у Украјини, амбасадор је казао да је један део отишао и пре препоруке владе, после препоруке је Украјину напустио још одређени број људи, али има и оних који се налазе на позицији која је врло опасна, где се гранатира, па не смеју да изађу.

"Са њима смо у контакту, заједно ћемо проценити када је могуће да они крену, тако да је тај број [Срба у Украјини] врло релативан", додао је амбасадор.

Јовановић је објаснио да они који планирају да напусте Украјину путничким аутомобилом, то никако не чине у време полицијског часа, јер је врло опасно, односно, упозорио је, свако ко се тада нађе на улици сматра се диверзантом, шпијуном и може бити убијен на лицу места.

Он је навео да је ноћас у Кијеву било мирније него претходних ноћи, да је било мање детонација, подсетивши да је јутрос у осам часова престао полицијски час који ће поново бити уведен у 22.00 и трајаће до седам ујутро.

"Ево сада се у даљини чују некакве детонације", рекао је амбасадор током разговора и наставио да је најављена могућност да ће неке трговинске радње бити снабдевене храном.

"Ми смо се у преподневним сатима организовали да колеге оду до својих станова и да извршимо још неку набавку хране. За сада смо добро, имамо довољно хране, успели смо преко пријатеља који држе ресторан да набавимо и мало хлеба кога нема у продаји, боримо се и сналазимо колико је то могуће", рекао је Јовановић одговарајући на питање о дипломатском особљу Србије у Кијеву.

Како каже, они и даље остају у Кијеву, а ако се другачије одлучи, поступиће у складу са одлуком Министарства спољних послова.

"У контакту смо са нашим грађанима, јављају нам се они који до сада нису били у контакту са нама. Ми смо људе чије адресе и телефоне имамо обавестили о мерама и препоруци које је наша влада донела за напуштање територије Украјине. Они се сада јављају и у контакту смо са њима, дајемо информације шта их чека, дуг је пут, има доста контролних пунктова", рекао је Јовановић.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво