Читај ми!

Завршенa прва рунда преговора – Кијев тражи хитан прекид ватре, а Путин признавање Крима као руске територије

Пети дан рата у Украјини. Неколико експлозија одјекнуло је рано јутрос у Кијеву и Харкову. Завршени су преговори руске и украјинске делегације у Гомељској области, наставак се очекује за неколико дана. Кијев тражи хитан прекид ватре и повлачење руских трупа, а Путин признавање Крима као руске територије. Украјину је од почетка сукоба напустило више од 500.000 људи.

Председник Русије Владимир Путин наредио је у недељу да се руске снаге одвраћања, које укључују и нуклеарно оружје, ставе у стање посебне борбене готовости

У недељу су и најављени преговори Кијева и Москве, на неутралном терену на граници Украјине и Белорусије.

До њих ипак није дошло током јучерашњег дана, због, како је речено, "веома компликованих логистичких и безбедносних мера" за украјинску делегацију. Очекује се да ће се преговори одржати у понедељак ујутру, јавио је Тас, позивајући се на неименовани извор. 

Председник Украјине Володимир Зеленски рекао је да не верује у позитиван исход преговора, али да треба да се искористи свака шанса за постизање мира.

Одржана је и седница Савета безбедности на којој је одлучено да се сазове хитна специјална седница Генералне скупштине УН, поводом рата у Украјини.

Други дан заредом Европска унија уводи санкције Русији. Овог пута је затворила свој ваздушни простор за све летелице које су у руском власништву, које имају руску регистрацију, или су под руском контролом. Такође, забрана се односи и на приватне авионе руских богаташа.

Забрањен је и рад Раша тудејa и Спутњика у Европској унији.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се