Читај ми!

РТС на румунско-украјинској граници: Током ноћи било прекида рада прелаза, данас се очекују гужве

Од почетка сукоба Украјину је напустило више од 400.000 људи. Дописница РТС-а која је на румунско-украјинској граници каже да је током ноћи било прекида преласка границе, али да је рано јутрос опет почео да ради гранични прелаз. Један од волонтера истиче да данас очекују велику гужву.

До два јутрос избеглице из Украјине су прелазиле границу, а потом престале до пет-шест ујутру када је поново почео да ради прелаз, јавља дописница РТС-а.

Људи прелазе и пешке и аутомобилима.

Као и претходних дана ту их дочекују волонтери – за њих је спремна храна, вода и све што им је неопходно да се освеже и да наставе пут даље, јер већина Украјинаца који дођу у Румунију желе да наставе свој пут даље.

Волонтери дежурају 24 сата на граничном прелазу у неколико смена.

"Дошао сам јуче да помогнем људима. Једна слика је када гледате ово преко интернета, друга када дођете овамо. Било нас је 15 волонтера током ноћи, наравно и полиција и друге службе. Било је јако хладно, али када видете људе који долазе смрзнути с друге стране, не обраћате пажњу на хладноћу. Очекујемо данас велику гужву", наводи Дан Силвио, волонтер из Румуније.

На граничном прелазу је неколико шатора у којима су ћебад, колица за бебе, медицинска помагала за оне који стижу, а којима је таква помоћ потребна.

Пружа им се и медицинска помоћ, увек је присутно амбулатно возило и лекари, јавља дописница РТС-а.

У једном шатору је и импровизована дечја играоница, јер већина жена долази с децом.

Током дана на прелазу је километарска колона аутомобила и то су углавном волонтери који ту чекају избеглице како би их превезили до дестинација где су пошли – аеродрома у Румунији или до Мађарске, Словачке или других држава ка којима су се упутили.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво