Читај ми!

Деветочасовни разговори Украјине и Русије у Берлину без резултата

Русија и Украјина нису успеле да постигну било какав напредак у дану преговора са француским и немачким званичницима у Берлину, чији је циљ био окончање осмогодишњег сукоба у источној Украјини.

Руски изасланик Дмитриј Козак је синоћ на конференцији за новинаре, одржаној након разговора у Берлину, изјавио да није било могуће помирити различита тумачења Русије и Украјине о споразуму из Минска из 2015. године, чији је циљ окончање борби између проруских снага и украјинских владиних снага.

"Нисмо успели ово да превазиђемо", изјавио је Козак.

Украјина је, према његовим речима, заузела чврст став, одбијајући да превазиђе разлике око будућег постконфликтног решавања сукоба у Донбасу, преноси руска агенција Тас.

"Усмено смо постигли заједнички став са Немачком и Француском о томе како треба унапредити питања у политичкој сфери, али украјинска позиција је непоколебљива. Одбили су чак да цитирају споразуме из Минска у нацрту саопштења које је било предложено на разматрање, односно чињеницу да будући постконфликтни статус ових територија треба да буде решен у консултацијама и дискусијама са представницима појединих региона. То је кључно питање око којег је Украјина одбила да се договори", поручио је Козак.

С друге стране, изасланик Украјине Андреј Јермак је изјавио да није било напретка, али да су се обе стране сложиле да наставе разговор.

"Готово деветочасовни разговори између Украјине и Русије нису успели да резултирају напретком у потписивању заједничког документа, али су се обе стране сложиле да наставе разговоре", изјавио је шеф кабинета украјинског председника после разговора у Берлину.

Јермак, шеф кабинета украјинског председника Владимира Зеленског, рекао је да ће се обе стране ускоро поново састати и да се надају напретку у размени заробљеника и отварању контролних пунктова у источној Украјини.

"Сви су решени да постигнемо резултат", поручио је Јермак.

понедељак, 27. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије