Читај ми!

ЕУ одговорила Русији у име свих држава чланица; Лавров: То води прекиду дијалога

Европска унија одговорила је у име свих 27 земаља чланица на поруку шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова о принципу "недељивости безбедности", што ће, како је Лавров најавио, довести до прекида дијалога. Уместо да свака држава чланица пружи поштен и јасан одговор, ЕУ жели да изађе са колективним папиром, где ће све нијансе националних ставова бити поништене, оценио је Лавров.

Док у Украјини и Белорусији почињу десетодневне раније најављене војне вежбе, тензије у вези са кризом на истоку Европе појачавају се и на дипломатском плану.

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ каже да је у име земаља чланица ЕУ одговорио на писмо које су земље чланице добиле од министра спољних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова.

"Тензије и неслагања морају бити решени кроз дијалог и дипломатију. Позивамо Русију на деескалацију и прекид гомилања војних снага у Белорусији и око Украјине", поручио је Борељ на Твитеру.

Истовремено, стални представник Руске Федерације при ЕУ Владимир Чижов објавио је да је примио одговор ЕУ на поруку Лаврова на тему "недељивости безбедности", објављено је на сајту руске мисије при ЕУ.

Брисел о детаљима одговора

У дипломатским изворима у Бриселу наводи се да у заједничком писму ЕУ понавља своју забринутост због тренутне ситуације, али наглашава да је, заједно са партнерима из НАТО-а, спремна за наставак дијалога са Москвом у циљу јачања безбедносних прилика за све.

У Бриселу наглашавају да неће улазити у "детаље одговора" све док не буду сигурни да је Лавров "примио и разумео поруку".

"Одговор на писану поруку министра Лаврова јутрос је достављен руским представницима у Бриселу. Одговор је написао и потписао високи представник Борељ у име 27 земаља чланица ЕУ које су се, у складу са заједничком спољном и безбедносном политиком, сложиле да Борељ треба да одговори Лаврову у име ЕУ", казао је Стано.

У писаном саопштењу објављеном током вечери у Бриселу потврђује се да је Борељ послао одговор Лаврову, на основу једногласне одлуке 27 држава чланица Европске уније.

"Писмо се бави питањима која је покренуо министар Лавров и понавља понуду ЕУ и њених држава чланица да наставе дијалог са Русијом о начинима за јачање безбедности свих", нагалшава Борељ у писму.

Борељ подсећа да ЕУ има заједничку спољну и безбедносну политику и да је циљ ЕУ 27 да делују јединствено по свим питањима од кључног заједничког интереса.

"Ово укључује и координацију одговора на писма. Само они који су заинтересовани да нас поделе, довели би у питање такву одлуку", закључио је Борељ.

Лавров: Заједнички одговор води прекиду преговора

С друге стране, Лавров је пред разговоре са шефицом британске дипломатије Лиз Трас у Москви рекао да ће, ако Брисел дâ заједнички одговор на његову поруку, то водити прекиду преговора.

"Уместо да свака држава (чланица) пружи поштен и јасан одговор, ЕУ жели да изађе са овим колективним папиром, где ће све нијансе националних ставова бити поништене. Сигуран сам да у том случају нећемо моћи да разговарамо, и онда ћемо, претпостављам, морати да размислимо како да изађемо из те ситуације", рекао је Лавров, наводи Тас.

Лавров је на почетку састанка изразио наду да ће Москва и Лондон успети да обнове механизме билатералне сарадње, "као и бројне међуресорне везе које су прекинуте прилично давно и не нашу иницијативу", додајући да су односи између две земље тренутно на најнижој тачки у последњих неколико година.

Руски министар је, такође, данашњи састанак са министарком Трас окарактерисао као сусрет без преседана. "Данашњи састанак је без преседана, пошто ће практично сутра наши министри одбране такође разговорати у Москви", приметио је руски дипломата, а преноси руска агенција Тас.

"Искрено, разочаран сам што је испао разговор немог са глувим. Чини се да слушамо, али не чујемо", изјавио је Лавров, преноси Спутњик.

Британска министарка Лиз Трас упозорила је Русију да би потенцијална инвазија на Украјину била погубна.

"Рат у Украјини би био погубан за руски и украјински народ и за европску безбедност, а НАТО је јасно ставио до знања да би сваки упад у Украјину имао огромне последице и озбиљне трошкове", изјавила је Трасова.  

Столтенберг: Русија мора да бира између дипломатије и конфронтације

У Бриселу су се састали генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг и британски премијер Борис Џонсон.

Столтенберг је изјавио да Русија мора да бира између дипломатског решења кризе или суочавања са економским санкцијама Запада и повећаног војног присуства снага НАТО-а у источним земљама Алијансе.

"Русија има избор: могу да изаберу дипломатско решење, али ако изаберу конфронтацију, платиће високу цену", поручио је Столтенберг.

Џонсон је проценио да украјинска војска тренутно броји 200.000 војника.

"Желим само да нагласим да би била апсолутна катастрофа ако би дошло до рата на украјинском тлу, као и да би дошло до озбиљног крвопролића", упозорио је британски премијер.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара