Читај ми!

Посланици о младима

Опозиција поновиле критике на предложена законска решења о младима, истичући да она не могу решити горуће проблеме те популације. Министарство ради на том проблему, рекла ресорна министарка Снежана Самарџић Марковић, одговарајући на критике.

Предлог закона о младима поново су критиковале опозиционе странке, истичући да она не могу решити горуће проблеме, као што су незапосленост и одлазак те популације из земље.

Посланици СНС-а, ДСС-а, СРС-а и ЛДП-а оценили су да предложени акт више личи на декларацију него на закон, као и да само констатује постојеће стање, а не нуди решења.

Ресорна министарка Снежана Самарџић Марковић је, одговарајући на критике опозиције, рекла да то министарство ради и на проблему незапослености те популације и да је у оквиру пројекта УН прошле године запослено 480 младих у Србији.

Снежана Самарџић Марковић је нагласила да је, и поред свих критика које је опозиција изнела, неспорно да су сви посланици констатовали да постоји потреба за доношење таквог закона, као и да је важно сигнализирати да млади нису проблем, већ ресурс друштва.

Према њеним речима, Закон се бави организовањем младих и омладинским активизмом како би се они подстакли да узиму веће учешће у друштвеним процесима, али и да дефинише институционалну бригу о младим талентима, попут Фонда за младе таленте, али и у локалним заједницама где, за сада, ради више од 120 канцеларија за младе.

Напредњаци сматрају да предложена решења немају битне елементе закона, немају регулисана права и обавезе, ни предвиђене казне, па због тога закон више личи на неку декларацију.

Посланици ДСС-а сматрају да тај закон ништа не значи младима и ништа неће променити у њиховом животу, а друштво мора да буде одговорно према тој популацији и да води рачуна о великој незапослености, али и  великим школаринама које муче младе.

Радикали су истакли да предлог закона није успео да да решење ни на једно од кључних проблеме популације до 30 година, као и да се мало новца издваја за младе, како за образовање, тако и за науку.

Ни посланици ЛДП-а нису задовољни предложеним решењима, јер је тај акт, како су оценили, препун декларација и без суштине.

Поланици ДС-а, пак, сматрају да је закон у складу с могућностима земље, а посланик те странке Срђан Миливојевић, одговарајући на констатације опозиције да су школарине сада велике, а да је школовање некада било бесплатно, истакао да то школовање никада није било бесплатно, а нарочито не за радничку децу.

И посланици Савеза војвођанских Мађара су предложили да у Савету за младе, који би требало да се формира при влади као саветодавно тело, буду и представници националних мањина.

Прихваћено седам амандмана

На предлог закона поднето је 83 амандмана, од којих је Влада прихватила седам.

Према речима министарке омладине и спорта Снежане Самарџић Марковић, предложени закон представља темељни оквир за унапређење положаја младих и њихово активно учешће у друштву.

Снежана Самарџић Марковић раније је рекла да Србија данас има 20 одсто младих, од 15 до 30 година, а да се очекује се да ће 2050. године Србија имати свега око 18 одсто младих.

Закон дефинише шта је јавни интерес у области омладинског сектора и прописује правила за финансирање програма и пројеката од јавног интереса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара