Читај ми!

Занијер напустио УНМИК

Шеф УНМИК-а Ламберто Занијер саопштио је да напушта Косово и најавио да преузима место генералног секретара ОЕБС-а.

Досадашњи специјални представник генералног секретара УН и шеф УНМИК-а Ламберто Занијер саопштио је да преузима место генералног секретара Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и да напушта Косово.

Високи италијански дипломата на челу УНМИК-а био је од 21. јуна 2008. године и служио је дуже од било ког свог претходника.

Занијер је у саопштењу навео да му је била част и привилегија да служи УНМИК-у и захвалио  КФОР-у, Еулексу и другим организацијама на сарадњи.

Занијер је, такође, рекао да верује да ће УНМИК наставити да подржава све заједнице на Косову и додао да охрабрује Београд и Приштину да се потпуно укључе у дијалог за решавање отворених питања.

"Почаствован сам што преузимам дужност генералног секретара ОЕБС-а, организације коју добро познајем и која има кључну улогу у промоцији наших заједничких вредности и борби против безбедносних претњи", рекао је Занијер који нову дужност преузима сутра.

Занијер ће на месту генералног секретара ОЕБС-а заменити Марк-Перен де Бришамбоа, а мандат му траје три године.

Шеф литванске дипломатије Аудрониус Ажубалис, који председава ОЕБС-у изјавио је да га радује то што ће Занијер преузети руковођење том важном организацијом.

"Налазимо се у критичном времену по државе чланице ОЕБС-а, пошто морамо да се суочимо са постојећим безбедносним изазовима, укључујући конфликте у региону", истакао је Ажубалис.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара