Читај ми!

Холандија за ССП

Одбор за европске послове холандског парламента одобрио је данас покретање процеса ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању са Србијом.

После неуспеха почетком јуна и најава да се ништа ново неће догодити пре јесени, холандски парламентарци су на седници Одбора за европске послове већином гласова одобрили почетак ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању.

"Иако су неке партије и данас биле против и постављале питања у вези са Србијом, а и ја сам имам нека питања, одлучено је да влада на њих одговори током процеса ратификације у парламенту. Најмање што смо могли да учинимо јесте да бар покренемо тај процес", изјавио је посланик Демохришћанске партије Хенк Јан Ормел.

То је тек почетак процедуре, која је иста за све земље.

Ормел објашњава да ће холандски парламент заседати поново средином септембра, до када ће странке давати своје примедбе на предложени закон о ратификацији Споразума о стабилизацији. Како је истакао, већина партија је гласала за, само су либерали и Партија слободе гласали против.

Потом влада Холандије треба да одговори на те примедбе, после чега следи дебата у парламенту и гласање.

"Ово је корак напред ка пријему Србије у европску породицу. Иако сматрамо позитивним и веома важним то што је Младић у Хагу, на слободи је и даље Горан Хаџић. Господин Брамерц ће у децембру поново дати свој извештај и неопходно је да он буде позитиван. Неопходна је пуна сарадња са Трибуналом", додао је Ормел.

Он је истакао да је за Србију важно да настави да иде добрим путем и тако онемогући оним странкама које се противе било каквом проширењу ЕУ, да кажу било шта негативно.

То што је Холандски парламент почео да се бави ССП-ом, важно је и због тога што су Холанђани до сада били најригорознији у инсистирању на условљавању Србије.

"Овај догађај је најбољи демант свих који тврде да европски партнери само постављају нове услове Србији", рекао је председник Одбора за европске интеграције Ласло Варга.

Подстицај за остале земље

Председник Одбора за иностране послове Драгољуб Мићуновић очекује да ће одлука холандских парламентараца бити подстицај за преосталих осам земаља ЕУ које такође нису ратификовале ССП.

Почетком јуна, Одбор за европске послове био је одбио Ормелов предлог да на дневни ред парламента стави ратификацију Споразума, уз образложење да је потребно додатно време за проучавање извештаја главног тужиоца Сержа Брамерца о сарадњи Србије с Трибуналом.

Холандија је дуго сваки корак у приближавању Србије Европској унији условљавала пуном сарадњом Београда са Трибуналом, подразумевајући хапшење генерала Ратка Младића.

Пошто је Србија, крајем маја, ухапсила и изручила у Хаг генерала Младића, шеф холандске дипломатије Ури Розентал је оценио да је Србија начинила корак ка ЕУ.

Тужилац Брамерц је, почетком јуна, у извештају Савету безбедности УН нагласио да је Србија тиме испунила једну од својих најважњих међународних обавеза.

Споразум о стабилизацији и придруживању са Србијом, до сада је ратификовало 18 од 27 држава чланица ЕУ.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара