Читај ми!

Нема користи од селективног сећања

Мир, добросуседство и сарадња основне теме Самита председника држава и влада Процеса сарадње у југоисточној Европи на Светом Стефану. После изручења Ратка Младића Хагу, очекујем да ће се затворити и друга питања у региону, јер нема користи од селективног сећања, поручио председник Србије Борис Тадић.

Основне теме Самита председника држава и влада Процеса сарадње у југоисточној Европи (СЕЕЦП) који је почео на Светом Стефану код Будве јесу мир, добросуседство и сарадња.

На скупу који је отворио председник Црне Горе Филип Вујановић, учествују председници Србије и Хрватске, Борис Тадић и Иво Јосиповић, као и лидери осталих земаља учесница СЕЕЦП.

Председник Србије Борис Тадић рекао је да поздравља одлуку Европске уније да заврши претприступне преговоре са Хрватском.

Тадић је рекао да је Србија остварила значајан напредак од времена одржавања претходног самита и да је сада спремна да почне приступне преговоре са Унијом.

"Садашња влада Србије се обавезала на хапшење Ратка Младића и она је и испунила ту своју обавезу. Ја сам уверавао многе моје колеге, шефове држава у моју личну политичку и моралну обавезу и ја сам задовољан да сам то и испунио", рекао је Тадић.

Тадић је рекао да ће дијалог Београда и Приштине постеперно довести до споразума и да се неће дуго чекати да се објави неки од тих спораyзма.

"Остаћемо јасно на својој позицији да Србија неће признати једнострано проглашену независност Косова. Истовремено, верујемо да треба да испитамо све могућности како људи који тамо живе могу да дођу до одрживе и безбедне будућности", истакао је Тадић.

Партнер на путу ка ЕУ

Хрватска је данас формално завршила преговоре о приступању Унији, а председник Хрватске Иво Јосиповић рекао је да ће Србија на путу ка ЕУ у Хрватској имати пријатеља и партнера.

"Молим вас да yпамитите да ћете нашим уласком у ЕУ добити чланицу која се никада неће уморити у заговарању проширења и инклузивности увек нових и паметнијих политика које ће омогућити потпуно укључивање свих земља регије у Унију", рекао је Јосиповић.

Јосиповић је рекао да динамика и брзина зависи од Србије, али да држање врата отвореним јесте задатак Хрватске.

"Хрватска неће користити отворена питања за било коју врсту притисака у претприступним преговорима суседних земаља", истакао је Јосиповић.

Црна Гора овим самитом завршава председавање СЕЕЦП, а председавајућа у наредних годину дана биће Србија. Пре самита, у Бечићима одржан је састанак министара спољних послова СЕЕЦП на коме је учествовао и шеф српске дипломатије Вук Јеремић.

Јеремић је изјавио да ће заједничка тема једногодишњег председавања Србије Процесу сарадње у југоисточној Европи и другим регионалним организацијама бити борба против организованог криминала.

"Нећемо штедети напоре у елиминисању ове претње за нашу безбедност - њених дубинских узрока, као и њених ефеката. Наша политика нулте толеранције наставиће се несмањеним темпом", рекао је Јеремић у Бечићима.

Зона мира у региону

Процес сарадње југоисточне Европе је регионална иницијатива за коју је подстицај дат у јуну 1996. године на састанку министара иностраних послова земаља југоисточне Европе (ЈИЕ) у Софији, са намером да се промовишу и јачају добросуседски односи земаља ЈИЕ и регион трансформише у зону мира, безбедности, стабилности и сарадње.

Ту региналну иницијативу чини 12 држава: Србија, Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Грчка, Хрватска, Македонија, Молдавија, Румунија, Словенија и Турска.

На самиту учествују и председник Председништва БиХ Небојша Радмановић, председници  Македоније, Албаније и Молдавије Ђорђе Иванов, Бамир Топи и Маријан Лупу, премијер Бугарске Бојко Борисов, министри спољних послова Турске и Грчке Ахмет Давутоглу и Ставрос Ламбринидис.

Председавајућа СЕЕЦП у наредних годину дана биће Србија, а потом Македонија. Србија је ове године преузела председавање и Централноевропској иницијативи, као и Јадранско-јонској иницијативи.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара