Читај ми!

Посланичка питања о Косову

Посланици у Скупштини Србије постављали питања члановима Владе у вези са сарадњом Србије са Хашким трибуналом и војним савезима и политиком према Космету. Циљ преговора са Приштином побољшање живота Срба на Косову, рекао министар Горан Богдановић и то ни на који начин не значе признање Косова.

У преподневном делу седнице Скупштине Србије посланици су постављали питања у вези са сарадњом Србије са Хашким трибуналом и војним савезима и политиком према Косову и Метохији.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић рекао је да је циљ преговора са Приштином побољшање живота Срба на Косову и да ни на који начин не значе признање Косова.

"Влада не сматра ове преговоре као потврду независности Косова, већ сматамо да су у интересу Срба, а самим тим и државе Србије", рекао је Богдановић у Скупштини Србије, одговарајући на питања посланика о политици према Косову.

Богдановић је рекао да је политика Владе према покрајини заснована на Уставу и скупштинским резолуцијама а да је једини начин за решавање проблема Срба на Косову разговор са Приштином.

"Не видимо други начин како да решимо те проблеме једино да разговарамо са Албанцима. Да можемо да их решимо сами ми бисмо то већ урадили. Једино разговорима можемо да дођемо до решавања свакодневних проблема", навео је Богдановић.

Богдановић је рекао да је круцијално питање у преговорима статус и да очекује да ће после разговора о техничким питањима Београд и Приштина разговарати о том питању.

Богдановић је рекао да су захтеви неких земаља да Београд призна Косово "индивидуални захтеви и тумачења" и да влада то никада неће урадити.

Ускоро конкретни договори са Приштином

Шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић рекао је да у наредним данима очекује конкретне договоре са Приштином о неколико тема које, како је истакао, неће дати потврду државности Косова.

Одговарајући на питања посланика Демократске странке Србије о преговорима са Приштином Стефановић је рекао да нека решења делу опозиције неће бити "добра" али да је преговарачки тим "изабрао ова која су најмање неповољна по наше интересе".

"Сигурно је да људи са Косова неће моћи да користе пасоше Косова, то могу да кажем, као и да неће користити регистарске таблице државе Косово са грбом Косова", навео је Стефановић.

Према Стефановићевим речима, ових дана из Приштине долазе разна тумачења преговора и да би било мудро за Србију да не "упада у замку објашњавања унапред".

Поред министра Богдановића и Стефановића седници су присуствовали министарка правде Снежана Маловић и министар рада и социјалне политике Расим Љајић.

У поподневном делу седнице посланици су дошли са много више питања, али су, нажалост, најчешће су остајали без одговора јер су у Скупштину дошли само министри за образовање и здравство Жарко Обрадовић и Зоран Станковић.

Опречно о условима за улазак у ЕУ

Косово и Метохија била је тема и изван скупштинске сале, а посланици владајуће коалиције су том прилоком истакли да признавање самопроглашене независности Косова и Метохије није услов за улазак Србије у ЕУ, што је став опозиционих ДСС и СРС.

Посланик СПС-а Ђорђе Милићевић је рекао да нико у овом тренутку на путу евроинтеграција земље Србији не поставља услов да призна независност Косова и Метохије, као и да влада не одустаје од прокламованих циљева, а један од њих је одбрана националнаних и државних интереса.

Да се за сада пред Србију не поставља такав услов, сматра и посланик УРС Стојанка Петковић, која верује да то се то неће догодити ни у будуће.

Петковићева је истакла да није реално тражити од Србије да призна независност своје јужне покрајине и додала да је Србија дужна да се придржава уставних принципа, као и резолуције 1244, по којима је Косово и Метохија саставни део државе.

На друој страни, шеф посланика ДСС-а Милош Алигрудић мишљења је да Србији без признавања независности Косова и Метохије, што је, како је рекао, услов великог броја земаља ЕУ, нема уласка у ту заједницу.

Шеф посланика СРС-а Драган Тодоровић рекао је да политика Владе Србије од 2008. године, као што су били потези прихватања да Еулекс дође у покрајину, али и преговори са Приштином и то што их испред Београда води државни секретар Министарства спољних пслова, удаљава Србију од Косова и Метохије.

"Не знамо у ком смеру иду преговори са Приштином и плашим се да ће једног дана у медијима осванути ти договори, а да на њих ни Скупштина Србије, ни јавност неће моћи да утичу", рекао је Тодоровић.

Посланик клуба мањина Риза Халими такође сматра да ће Србија на крају процеса евроинтеграција морати да призна независност Косова и Метохије, јер, према његовој оцени, ЕУ не треба нови Кипар.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара