Читај ми!

УРС: Решење за деполитизацију предузећа

Деполитизација и департизација јавних предузећа могућа само ако се пронађе консензус свих странака о том питању и системски промене закони, изјавила Сузана Грубјешић.

Чланица Председништва УРС-а Сузана Грубјешић рекла је да је за департизацију и деполитизацију јавних предузећа потребно системско решење и измена системских закона, а пре свега консензус свих странака.

Грубјешићева је рекла да грађани не треба да верују странкама на реч кад кажу да неће делити плен после избора, јер су тај плен управо јавна предузећа, којих у Србији има око 590, од којих су чак 570 "губиташи".

"То вам је најбољи показатељ како странке у Србији управљају јавним предузећима", нагласила је Сузана Грубјешић на страначкој конференцији за новинаре.

Према речима Грубјешићеве, управљање јавним сектором треба препусти професионалцима, али не тако што ће се конкурси намештати, него тако што ће се на тендеру изабрати независна агенција, која ће обављати разговоре са кандидатима и бирати најбоље, а у њен рад се неће мешати ни влада ни странке.

"То ће бити један од предлога УРС-а, баш као и измене системских закона, али детаљније о томе говорићемо 19. августа, када ћемо изаћи са предлозима за даљу децентрализацију, у којој је следећи корак децентрализација градова и општина", рекла је члан Председништва УРС-а.

Сузана Грубјешић је, коментаришући Закон о финансирању локалне самоуправе, рекла да ће локалне власти од сада бити самосталније и независније од централне републичке касе и спремније да преузму одговорност за бољи живот својих грађана.

"Пре усвајања тог закона сви су се много више бавили предлагачем, него темом", рекла је Грубјешићева.

"Не знам колико су сви свесни до каквих је великих промена дошло у начину финансирања локалних самоуправа и да је овај закон у том смислу представља праву револуцију", оценила је Сузана Грубјешић и захвалила свим коалиционим партнерима који су подржали предлог УРС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара