Читај ми!

Скупштина о младима

Основни циљ Предлога закона о младима је да се обезбеди системска брига о том узрасту, рекла министарка омладине и спорта Снежана Самарџић Марковић у Скупштини Србије. Опозиција замера што предложени закон не решава проблем незапослености младих.

Посланици Скупштине Србије размотрили су Предлог закона о младима, који је образложила министарка омладине и спорта Снежана Самарџић Марковић. Министарка је истакла да је основни циљ новог закона да обезбеди системску бригу о младима, а његово усвајање, уз Националну стратегују за младе, представљаће темељ институционалне бриге за ту популацију.

Снежана Самарџић Марковић је позвала посланике да подрже предложена законска решења, јер дефинишу шта је јавни интерес младих, као и за које пројекте се обезбеђују средстава у буџету.

Основна начела на којима се Закон заснива јесу подршка младима, једнакост и забрана дискриминације, једнаке шансе, јачање свести о значају младих и њиховој друштвеној улози, активно учешће младих, као и одговорност и солидарност младих.

Законски предлог предвиђа и постојање кровног савеза младих, као највишег облика организовања, за шта је потребно заједништво најмање 60 регистрованих удружења која покривају најмање две трећине управних округа у Србији и који најмање две године спроводе омладинске активности у више јединица локалне самоуправе.

Министарка је подсетила да је Предлог закона припремљен после широке јавне расправе. У првој фази одржано је 45 округлих столова са 1.500 учесника.

Снежана Самарџић Марковић је указала да Србија данас има 20 одсто младих, од 15 до 30 година, а да се очекује се да ће 2050. године Србија имати свега око 18 одсто младих.

Посланици владајуће коалиције навели су да предложени закон представља добру полазну основу за системску бригу државе према тој популацији и да ће омогућити веће ангажовање и укључивање младих у друштво и доношење важних одлука.

Социјалисти су у Скупштини рекли да је Предлог закона о младима корак даље у реализацији акционог плана за спровођење стратегије о тој популацији.

Представници најстарије популације у парламенту, посланици Партије уједињених пензионера Србије, сматрају да држава више мора да брине о младима и да одваја више средстава за њих из буџета.

Посланици Савеза војвођанских Мађара у предложеном закону виде добру полазну основу да се уреди та област, али и указују да се млади срећу са низом проблема, пре свега незапосленошћу, јер многи од њих и након завршетка факултета дуго траже посао.

Закон не решава горућа питања

Посланици опозиције су, међутим, оценили да предложена законска решења о младима неће решити горуће питање незапослености те популације у Србији, нити ће спречити да многи од њих након завршетка факултета спакују кофере и напусте земљу.

Посланици ЛДП-а имају слично мишљење, али су, ипак, најавили да ће у начелу подржати закон, али и уложити више амандмана.

Предложени закон лош је и за напредњаке, јер не препознаје основне проблеме и не нуди решења у области образовања, незапослености, одласка из земље, болести зависности и криминала међу младима.

За посланике клуба Напред Србијо проблематично је и то што закон не предвиђа никакве санкције за непоштовање прописа.

ДСС, такође, сматра да се Влада у овом предлогу није бавила есенцијалним проблемима популације до 30 година, а пре свега одливом мозгова.

Предложена решења, ни по мишљењу радикала, неће решити ургентне проблеме попут незапослености, нити ће побољшати квалитет живота омладине у Србији. Посланици СРС-а су оценили и да предложени закон представља покушај власти да привуче младе и увуче их у своје редове, пред наредне изборе.

Посланици Нове Србије сматрају да су млади политички плен у ситуацији када се ближи изборна година, али и верују да они више нису наивни.

Скупштина је почела да разматра измене Закона о порезу на доходак грађана, Закона о републичким административним таксама, Предлог одлуке о организацији и раду Скупштине Србије.

Посланичка питања

Посланица Либерално-демократске партије Марија Бугарчић упитала је када ће Влада одвојити довољно новца за противградну заштиту, како би биле спречене велике штете од временских непогода. За противградну заштиту у Србији је на годишњем нивоу предвиђено 35 милона евра, а, према речима Бугарчићеве, неопходно је издвојити још 10 милиона.

Лидер Нове Србије Велимир Илић рекао је да Влада Србије не чини ништа како би спречила елементарне непогоде и навео пример клизишта у општини Палилула у Нишу где је, како је навео, срушено 17 кућа, а 80 је угрожено.

Посланик Савеза војвођанских Мађара Ласло Варга питао је када ће Влада доставити парламенту Предлог закона о реституцији.

Варга је навео да је усвајање закона о реституцији један од кључних услова за добијање статуса кандидата за ЕУ и подсетио да је, према Акционом плану Владе из 2009. године, рок за усвајање закона о враћању имовине 30. јун.

Самостални посланик Јован Дамјановић затражио је од тужилаштва и полиције извештаје о томе шта је предузето како би полицајци који су тукли припадника ромске националности били отпуштени из државних служби.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара