Петиција за децентрализацију Србије

Прикупљање потписа за петицију којом се захтева финансијска и политичка децентрализација Србије, почиње наредне суботе у Крагујевцу, најавио лидер УРС-а Млађан Динкић. Петиција предвиђа да део новца од пореза остаје општинама, враћање имовине и директан избор председника општина и градоначелника.

Уједињени региони Србије почеће у суботу, 2. априла, у Крагујевцу, акцију прикупљања потписа за народну петицију којом се тражи финансијска и политичка децентрализација државе, најавио је лидер УРС-а Млађан Динкић.

Динкић је рекао да петиција предвиђа измене закона које би омогућиле да највећи део новца од пореза грађана припадне локалној самоуправи, да се хитно врати имовина локалним самоуправама и да се грађанима омогући да директно бирају своје председнике општина и градоначелнике.

Динкић је најавио да ће, после Крагујевца, петиција бити представљена у Лозници, Ужицу, Новом Саду, Београду и осталим градовима, а да ће, крајем маја или почетком јуна, потписи грађана бити предати Скупштини како би се покренула процедура измене потребних закона.

Лидер УРС-а је оценио да је Србија високо централизована држава која неједнако третира мале и велике општине, због чега млади напуштају родна места и одлазе у велике градове, богати постају још богатији, а сиромашни још сиромашнији.

Према његовим речима, петиција предвиђа да 80 одсто од пореза наплате остаје у локалном буџету, а да се свим општинама, осим најсиромашнијим, смање трансфери из државног буџета за одређени проценат.

"Трансфери за град Београд из републичког буџета били би укинути, јер главни град има дупло већи бруто друштвени производ од Војводине, која је други најразвијенији део земље", објсанио је Динкић.

"И у Београду само једна осмина новца иде општинама, због чега је потребно да се и то промени", рекао је Динкић.

Динкић је изјавио да грађани треба да бирају своје градоначелнике и председнике општина директно, а не да их постављају партијске централе.

Како је рекао, свестан да је за регионализацију Србије потребна промена Устава, али сматра да је децентрализацију могуће извршити и без тога, јер је тај процес озбиљан корак ка даљој демократизацији друштва.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије