Политички односи у успону

Амбасадор Тошио Цунозаки рекао да су политички односи Јапана и Србије у сталном успону од 2008. године, али да је неопходно унапредити економску сарадњу. Привредна сарадња две земље биће тема разговора са јапанским званичницима приликом предстојеће посете председника Тадића тој земљи.

Политички односи Јапана и Србије су добри и у сталном су успону од 2008. године, али би економска сарадња две земље могла да буде много боља, изјавио је амбасадор Јапана у Београду Тошио Цунозаки.

Привредна сарадња две земље, ће поред осталог, бити тема разговора приликом предстојеће посете председника Србије Бориса Тадића Јапану, наредне недеље.

Амбасадор Јапана, у интервјуу Танјугу, истакао је да је политичка сарадња Токија и Београда напредовала од 2000. године, али да на жалост имиџ Србије још увек није у потпуности промењен код свих грађана Јапана јер неки и даље "повезују Србију са ратовима из деведесетих година".

"Ако јапански бизнисмени дођу у Србију и виде је каква је данас, верујем да ће и економска сарадња напредовати. Представници јапанске машинске индустрије били су ове недеље у Београду и то показује да међу јапанским бизнисменима постоји воља за сарадњом", истакао је Цунозаки.

Јапански амбасадор је рекао да је влада његове земље у последњој деценији помагала Србију на више поља - образовању, здравственој заштити, преласку на тржишну привреду, као и развоју транспорта и водоснабдевању.

"Сада веће напоре улажемо и на пољу заштите животне средине", рекао је амбасадор.

Амбасадор очекује да ће председник Србије Тадић, током посете Јапану од 7. до 10. марта, са јапанским премијером разговарати о пројектима у вези са термоелектраном "Никола Тесла".

Председник Србије ће се састати са царем Јапана Акихитом, председником владе Наото Каном и другим високим званичницима.

Према речима амбасадора Цунозакија, једно од поља сарадње између две земље могу бити и јапанска искуства у производњи брзих возова, изградњи метроа и термоелектрана са великом енергетском ефикасношћу.

"Ниво трговинске размене је данас мали. Из Србије увозимо суво и смрзнуто воће, које је веома популарно у Јапану, али сам сигуран да ће у будућности Србија наћи добро тржиште за пласирање својих пољопривредних производа у Јапан", оценио је амбасадор.

Он је додао и да, приликом оцене економске сарадње, треба имати у виду да је Јапан веома удаљен од Србије, и да транспорт производа представља ограничење у сарадњи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара