Јеремић затражио подршку несврстаних око Косова

Министар спољних послова Вук Јеремић затражио је подршку земаља чланица Покрета несврстаних у Генералној скупштини УН, где ће Србија у септембру покренути иницијативу да Међународни суд правде оцени легалност једнострано проглашене независности Косова и Метохије.

"Надам се да ће чланице (Покрета несврстаних) признати пуну конзистентност става Србије о питању Косова, у складу с принципима покрета и да ћете се залагати за нашу ствар, као да смо и даље ваша пуноправна чланица", рекао је Јеремић у обраћању учесницима 15. министарске конференције земаља чланица Покрета несврстаних, у главном граду Ирана.

Ако одлучи да се обрати МСП-у, Генерална скупштина ће обезбедити да "питање Косова постане симбол обновљене одлучности међународне заједнице да се поштује владавина права", истакао је Јеремић.

Шеф српске дипломатије је рекао да је иницијатива Србије да затражи правно мишљење МСП-а, у пуној сагласности са 16. параграфом нацрта завршног документа конференције у Техерану у којем се наводи да Покрет "позива, такође, Генералну скупштину УН да затражи саветодавна мишљења Међународног суда правде о правним питањима који произлазе из оквира његових активности".

Јеремић је оценио да ће мишљење тог суда допринети "смиривању напетости, избегавању негативног развоја (догађаја) у региону и шире, као и ојачати напоре за помирење свих страна".

Шеф српске дипломатије је поновио да одлука косовских сецесиониста да једнострано прогласе независност Косова представља "фрагрантно кршење Повеље УН и у супротности је с Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН која обавезује све земље чланице да поштују суверенитет и територијални интегритет Србије".

"Велика већина земаља чланица УН и Покрета несврстаних наставља да поштује те принципе и није признала покушај отцепљења. У име Републике Србије, желим да изразим дубоко поштовање према тим земљама, јер се строго држе принципа међународног права", истакао је Јеремић.

Министар спољних послова Србије упозорио је да је довођење у питање самог принципа суверенитета било где у свету "опасна игра пуна преседана и политичких последица" и да тада "постоји опасност да међународни правни поредак и глобално демократско управљање буду подривени".

Јеремић је такође рекао да је Србија одлучна да постане чланица Европске уније, али да исто тако наставља да поштује вредности Покрета несврстаних, у којем има статус посматрача.

"Чврсто подржавамо неопходне и праведне захтеве ове организације, зарад правичне глобалне заједнице посвећене унапређењу демократизацији међународних односа, развоју и људским правима", рекао је Јеремић.

Шеф српске дипломатије је напоменуо да се свет "драматично променио" од оснивања Покрета несврстаних, у којем је учествовала и СФР Југославија, али да су "генерације визионара организације" својим посвећеним радом у великој мери допринели обликовању параметара међународног система, уграђених у Повељу УН.

"Унапред вам захваљујем за подршку, истовремено изражавајући дубоку наду да, уз вашу помоћ, малој земљи, каква је моја, неће бити ускраћено право да постави једноставно и основно питање. Помислите какав би страшан преседан био створен када би било којој земљи било ускраћено то основно право", закључио је Јеремић.

Повезане вести:

Вук Јеремић на конференцији несврстаних

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво