Коначан став о изборима у четвртак

Званичан став Београда о изласку Срба на косовске изборе биће познат након седнице Владе у четвртак, након чега ће се о томе изјаснити и председник Борис Тадић. Вук Јеремић сматра да нема услова за излазак на изборе.

Председник Србије Борис Тадић и министар спољних послова Вук Јеремић кажу да ће Влада у четвртак донети коначну одлуку о изласку Срба на косовске изборе 12. децембра.

То заправо значи да ће се Београд изјаснити само дан пре истека рока за подношење изборних листа. За сада су Србе на изборе позвали ЛДП и СПО.

Према нашим информацијама, овај пут ће Београд сложно поручити да не постоје услови за учешће Срба на косовским изборма.

То поткрепљују и изјаве појединих чланова Владе. Министар полиције Ивица Дачић рекао је да не постоје услови да Влада позове Србе да гласају. Сличан је и став министра спољних послова.

"Влада ће у четвртак донети званичну одлуку о томе. Лично мислим да се нису стекли услови да Срби изађу на изборе", рекао је Вук Јеремић.

Шеф српске дипломатије је, такође, рекао да се ускоро очекује почетак разговора између Београда и Приштине који би требало да допринесу смиривању тензија на Косову.

Није први пут да Срби са Космета до последњег тренутка чекају став Београда. Оливер Ивановић признаје да је то погрешно, и да је на то упозоравао.

У Приштини је све у знаку избора и калкулација да ли би очекивану убедљиву победу странке Хашима Тачија можда могао да угрози нови човек на челу Руговиног Демократског савеза Косова, градоначелник Приштине Иса Мустафа.

Када су прошле године одржани локални косовски избори, Влада Србије и председник државе оценили су да нема услова за учешће Срба, али нису ни осуђивали оне који су одлучили супротно.

Иако је позив Београда тада изостао, заинтересованост за изборе Срба који живе јужно од Ибра изненадила је многе, јер су од 74 пријављене странаке, коалиције и удружења, 22 биле из редова српске заједнице.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије