Цветковић у Египту

Сарадња Србије и Египта одлична, што је добра основа за проширење економске сарадње, поручио премијер Мирко Цветковић у разговору са званичницима Египта. Потребно је кроз дијалог доћи до решења које је прихватљиво за Београд и Приштину, нагласио Цветковић.

Дводневну посету Египту, премијер Србије Мирко Цветковић започео је сусретом са египатским председником Хоснијем Мубараком. Цветковић и Мубарак разговарали су о добрим политичким односима две земље и о побољшању привредне и економске сарадње.

Цветковић се захвалио председнику Египта на принципијелном ставу те земље да не призна једнострано проглашену независности Косова и Метохије.

Египатски премијер Ахмед Назиф, такође је истакао да је одлична сарадња Србије и Египта без отворених политичких питања, добра основа за проширење економске сарадње две земље.

Премијер Цветковић је на конференцији за новинаре, после разговора са египатским колегом, осим о значају економске сарадње, говорио и о могућностима да се кроз дијалог нађе решење за питање Косова и Метохије.

Цветковић је рекао да треба наћи решење које ће бити прихватљиво за обе стране и дугорочно одрживо. Према његовим речима "замрзнути конфликт" није ни у чијем интересу.

Србија ће у решавању проблема користити дијалог, који ће подржати и помоћи Европска унија, истакао је Цветковић.

Споразуми о сарадњи

Представници двеју влада су, у присуству премијера Цветковића, потписали три споразума о сарадњи Србије и Египта - Споразум о сарадњи у области науке и технологије, Меморандум о разумевању о сарадњи у области телекомуникација, поштанских услуга и информационог друштва, као и Програм сарадње у области културе и уметности у периоду од 2010. до 2013. године.

Споразуме су у име Србије потписали министар трговине и услуга Слободан Милосављевић и министар културе Небојша Брадић.

Премијер Цветковић напоменуо је да се ради и на убрзаном потписивању споразума о слободној трговини и споразуму о сарадњи у области војне индустрије две земље.

Цветковић је нагласио да постоји потенцијал за проширење економске сарадње Египта и Србије посебно у области телекомуникација, некретнина и производње хране.

Египатски премијер Назиф је указао да постоје могућности за унапређење сарадње у области пољопривреде, пошто су поједине египатске компаније које се баве производњом ђубрива заинтересоване да раде у Србији, затим у области фармације, аутомобилске индустрије и великом броју области чије могућности још нису истражене.

Назиф је истакао да би две земље могле да остваре сарадњу и у наступу на трећим тржиштима, пошто би српским компанијама које желе да раде у Африци и на Блиском истоку, Египат требало да буде "прва адреса".

Исто важи и за египатске компаније, којима би Србија могла да буде база у наступима на простору Балкана и ширег подручја Европе, навео је Назиф.

Премијер Цветковић ће се током дана састати и са председником Народне скупштине Ахмедом Фахти Суруром, а затим ће говорити на Пословном форуму, на којем ће учествовати представници најзначајнијих компанија из Египта и Србије.

Цветковић ће вечерас присуствовати и отварању изложбе "Дани културе Србије у Египту" у дворцу принца Таза.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије