Придруживање Унији стратешки циљ

Чланство у Европској унији јесте стратешки циљ политике коју Србија води, рекао председник Борис Тадић у Штутгарту. Србија привржена дијалогу као начину за решавање проблема, али никада неће признати независност Косова, истакао Тадић.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је у Штутгарту да је учинио све да Србија буде мотор позитивних промена у региону и поновио да је питање чланства у Европској унији стратешки циљ његове политике.

"Као председник Србије учинио сам све да моја земља буде мотор позитивних промена у региону - у интересу мира, стабилности и бољег живота грађана", рекао је Тадић обраћајући се учесницима Конференције о Југоисточној Европи, на пословном сајму "Глобал конект 2010", у престоници једне од економски најснажнијих немачких покрајина, Баден Виртенберг.

"Србија, објективно гледано, јесте кључна земља региона", рекао је Тадић и нагласио да никада није доводио у питање чланство у Европској унији као стратешки циљ своје политике.

Председник Србије је подсетио да је Савет министара ЕУ, у понедељак, донео одлуку да Европској комисији проследи српску кандидатуру и истакао да је то важан корак, и за Србију, и за Европску унију.

Борис Тадић је подсетио да је само пре коју годину, регион Југоисточне Европе доживљаван као "простор на маргинама", оптерећен сукобима и конфликтима, слабих економских перспектива, али да је Србија уложила огроман напор како би њена европска перспектива била "опипљивија".

Привремени замор од проширења

Говорећи о замору од проширења ЕУ, Тадић је рекао да је на то гледао као на привремени замор и време које је потребно за консолидацију система од 27 чланица. 

"Ту се поставило сасвим друго питање - на који начин ће ЕУ, равноправно са другим кључним актерима данашњице, учествовати у компоновању нових односа у свету, ако не успева да прекомпонује себе и заокружи процес уједињења на читавом континенту, што подразумева и интеграцију Југоисточне Европе", рекао је Тадић.

Тадић је навео да је Унија најуспешнији мировни пројекат у историји уопште, а да је визна либерализација за грађане Србије, Црне Горе и Македоније дошла у прави час. Тадић је подржао и визну либерализацију која би требало да уследи и за Албанију и БиХ.

Србија привржена дијалогу

Председник Србије је поновио да је Србија привржена дијалогу као решавању проблема, али и да Србија никада неће признати самопроглашену независност Косова.

Србија је због тога, подсетио је, заједно са Европском унијом, недавно поднела заједничку резолуцију у УН која пружа оквир за дијалог о отвореним питањима Београда и Приштине, уз учешће ЕУ.

Када је реч о прекограничној сарадњи, Србија је, као један од приоритета, наметнула борбу против организованог криминала и искорењивање корупције, што је неопходно како би се оснажила правна држава и у наредним годинама подстакле нове инвестиције, поручио је Тадић.

"У економском смислу најважнији резултат регионалне сарадње је формирање слободне трговинске зоне ЦЕФТА, почетком 2007. године, што је скренуло пажњу на ново тржиште", рекао је Тадић.

Обраћајући се учесницима конференције, у склопу пословне платформе важне не само за Баден-Виртемберг као један од четири мотора за Европу, већ и за Немачку и шире, Тадић је подсетио и на светску економску кризу која није поштедела регион Југоисточне Европе.

Председник Србије присуствовао је вечерас пријему који поводом отварања сајма Глобал конект одржан у Штутгарту, под покровитељством владе покрајине Баден Виртенберг.

Тадића је на пријему поздравио министар унутрашњих послова покрајине Хелмут Рау, а пријему је присуствовало више стотина привредника и јавних личности из овог дела Немачке.

Председник Тадић јутрос се састао с председником покрајинске владе Штефаном Мапусом, коме је поклонио реплику Душановог законика, призренски мотив из XV века и уписао се у књигу гостију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије